Friday, April 20, 2007

Abortturismens vara eller inte vara

Socialminister Göran Hägglund (KD) har aviserat att det kommer en lag som ska ge utländska kvinnor rätt att få göra abort i Sverige på liknande villkor som svenska kvinnor. Propositionen väntas under våren. I riksdagen finns politisk majoritet över blockgränsen för förslaget.

Argumenten för med vanlig stil och emot med fet stil utan att ta personlig ställning:

Lagförslagets påverkan på antalet aborter.
Det blir troligen samma nivå på antalet aborter som i dag, men färre illegala aborter i Europa. Antalet aborter ökar troligen. Nederländerna och Storbritannien tar emot flera tusen kvinnor per år. Det kan komma att startas särskilda privata abortkliniker där ett ingrepp blir billigare än hos landstinget. Låg kostnad ger fler aborter.

Frågans betydelse
En detaljfråga som rör om abort ska räknas som sjukvård, inte den viktigaste abortdebatten. En viktig principfråga som sänder signaler till andra länder.

Lagstiftningen
Abort är alltid kvinnans val, vi accepterar den fria aborten. Abortlagen borde skärpas.

Påverkan på andra länders lagstiftning
Tror inte att det kommer att påverka. Lagen underminerar andra länders lagstiftning. Det finns risk för demonstrationer vid svenska ambassader om det genomförs.

Kostnaderna
Landstingen avgör kostnaden och kvinnorna (eller deras hemländer) får betala själva. Abort ingår i sjukvårdssystemet. I lagen kommer inte kostnaden att tas upp. Situationen kan t.ex. uppstå att en läkare betraktar det som "nödvändig vård" (till skillnad från "planerad vård") och då blir det Försäkringskassan som betalar, varvid aborten ska utförs till kostnaden av en patientavgift, i nuläget 300 kr.

Detta är man överens om
Aborter utförs redan idag på utländska kvinnor i Sverige, förslaget handlar om att reglera detta. Hittills har det handlat om drygt ca 70 st aborter/ år. Det är inte EU som tvingar Sverige att införa den här lagen (argumentet användes i debattens början). Abortfrågan innehåller svåra etiska överväganden. En abort är att släcka ett människoliv. Antalet aborter bör minskas. Abortlagen behöver utvärderas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home