Thursday, March 29, 2007

Rapport från Hans Andrén i Gävle kommunfullmäktige

Regeringen – ”Alliansen” bekämpar hemlösheten

Vem är hemlös – enligt allmän definition? Hemlöshet beskriver inte en person, utan den situation som en person befinner sig i under en kortare eller längre tid. I dagligt tal används begreppet för att beskriva en person som sover ute eller är hänvisad till akutboende eller härbärge.

Vem är hemlös – enligt Socialstyrelsens definition? Denna definition är bredare och inkluderar grupper som har någonstans där de vistas men som på olika sätt har en osäker boendesituation. Den kan vara att personen är inskriven på t.ex. kriminalvårdsanstalt, behandlingsenhet eller stödboende inom socialtjänst, landsting eller annan vårdgivare och inte har ordnat boende inför utskrivning. Socialstyrelsen räknar även den grupp som bor ofrivilligt hos släkt, vänner, bekanta eller har tillfälligt andrahandskontrakt (kortare än 3 månader) och som på grund av denna situation sökt hjälp eller varit i kontakt med socialtjänsten eller en annan organisation.

Ny kunskap om hemlösheten i Sverige anger färdriktningen
I januari 2006 presenterade Socialstyrelsen sin senaste karläggning av hemlöshetens omfattning i rapporten ”Hemlöshet i Sverige 2005. Omfattning och karaktär”. Kartläggningen bygger på en enkät ställd till kommuner, landsting, myndigheter och frivilligorganisationer. Frågor ställdes om situationen för de hemlösa personer som uppgiftslämnaren har kännedom om under en mätvecka i april 2005. Sammanlagt är omkring 17 800 personer hemlösa enligt denna räkning. Det innebär att hemlösheten har ökat sedan den tidigare mätningen 1999. Likaså har andelen kvinnor ökat. Drygt 30 % av de hemlösa är också föräldrar till barn under 18 år. Det är drygt 40 % av kvinnorna och 28 % av männen. Minst 1 000 barn drabbas av vräkningar varje år. Det finns 3 600 personer som sover ute, bor på härbärge, kvinnojour, akutboende, hotell, camping eller vandrarhem. Drygt 900 kvinnor och 2 700 män. Två tredjedelar har missbruksproblem, en tredjedel psykiska problem. Ofta är det samma personer. Jämfört med 1999 har andelen hemlösa som bor på härbärge eller andra akutboende ökat från 550 år 1999 till cirka 1 650 personer år 2005.

Regeringen strategi som utgår från Socialstyrelsens definition ovan omfattar fyra mål för det fortsatta arbetet;

1. Alla ska vara garanterade tak över huvudet och erbjudas fortsatta samordnande insatser utifrån individuella behov.
2. Antalet kvinnor respektive män som är intagna eller inskrivna på kriminalvårdsanstalt, behandlingsenhet, har stödboende eller vistas på hem för vård eller boende (HVB) och inte har ordnad bostad inför utskrivning ska minska.
3. Inträde på den ordinarie bostadsmarknaden ska underlättas för kvinnor respektive män som befinner sig i boendetrappor, träningslägenheter eller andra former av boenden som tillhandahålls av socialtjänsten eller andra aktörer.
4. Antalet vräkningar ska minska och inga barn skall vräkas.

Mot denna bakgrund vill jag fråga ansvarigt kommunalråd.

1. Hur ser situationen ut i nuläget på socialstyrelsens tillsynsboende – räcker de 25 platserna till för de hemlösas behov i vår kommun?
2. Är siffran ca. 200 hemlösa i Gävle kommun en överdriven siffra? Hur ser det toalt ut i nuläget och hur många av de hemlösa är barn under 18 år?
3. Har det gjorts en utredning kring begreppen hemlös enligt allmän definition och Socialstyrelsens definition i Gävle kommun, enl. ovan?
4. Många av de hemlösa har även missbruksproblem samt psykiska problem. Hur stötar kommunen dessa grupper idag?
5. Finns det några planer att åter öppna Härbärget som stängdes den 1 sept 2006?

Hans Andrén
Kristdemokraterna



Från och med denna interpellation kommer jag att publicera det svar vi Kristdemokrater fick av majoriteten i Gävle kommunfullmäktige 2007-03-26. Svaret följer nedan:


Socialtjänsten Gävle berättade att platserna på boendet Stallgatan 4 i Gävle inte räcker till för de hemlösa. Det vore inget problem att fylla ytterligare ett 15 tal platser menade man. Men Socialtjänsten har idag ingen ekonomisk möjlighet att göra detta. När det gäller hemlösa som både har psykisk ohälsa och missbruksproblem så var kravet från socialtjänsten att minska de externa placeringskostnaderna för vuxna (över 20 år) med 4 miljoner kronor under år 2007, från 13,2 miljoner år 2006 till 9,2 miljoner. Detta drabbar denna grupp påtagligt som behöver mindre anpassade/ särskilda boenden.

(Den 1 sept 2006 lade Gävle kommun ner härbärget som fungerat som ett hem för många hemlösa. Härbärget behövde 500.000 kr från kommunen, men Socialdemokraterna sade nej.)

Tidigare under kommunfullmäktige hade Socialdemokraterna lanserat en önskan att ansöka till EU att göra Gävle till Europas kulturhuvudstad år 2014. Detta skulle enligt Socialdemokraterna medföra en investering på ca 1,3 miljoner 2007, 2,1 miljoner år 2008 och 2,1 miljoner år 2009. Totalt en kostnad på 5,5 miljoner kronor. När det gäller kulturen finns det alltså mycket pengar att satsa, men inte när det gäller de sämst ställda, de som inte kan göra sina röster hörda. Här ser vi tydligt att Socialdemokraterna bryter sina egna löften till valet år 2006 - "Alla ska med" menade man, men det gäller tydligen inte de hemlösa. Byggnader typ gasklockorna och kulturen i allmänhet prioriteras före människors akuta behov. Socialdemokraternas socialpolitik är bristfällig och behöver ses över rejält.

Medel behöver omprioritas till de hemlösa. När det gäller de hemlösa måste man sträva efter en nolltolerans.

Hans Andrén 2007-03-26
Kristdemokraterna

0 Comments:

Post a Comment

<< Home