Saturday, September 22, 2007

Höjning av bensinskatten från 1 jan 2008

Höjningen med 6 öre per kilo koldioxid innebär en höjning vid pump med 17,5 öre per liter bensin (inkl. moms). Till detta kommer ett gammalt riksdagsbeslut om indexuppräkning av energiskatterna som innebär 11,2 öre per liter bensin, totalt innebär det 29 öre per liter från och med 1 jan 2008.

För en bil som kör 1500 mil per år och drar 0,9 liter/mil i genomsnitt innebär det en ökad årlig kostnad på 391 kr, eller 32 kr per månad. Detta kan jämföras med att de flesta som arbetar får en skattelättnad på ca 1.000 kronor mer per månad om man lägger samman jobbskatteavdragen från 2007 och 2008.

Motsvarande höjning av skatten på diesel innebär 21 öre per liter plus indexuppräkningen på drygt 8 öre. Till detta kommer en omläggning av skatten på diesel som innebär en ytterligare höjning av skatten med 25 öre per liter. Totalt alltså drygt 55 öre per liter inklusive moms. För att inte förändra skattevillkoren för dieselpersonbilar jämfört med bensinpersonbilar föreslår regeringen att fordonsskatten för dieselbilar sänks med i genomsnitt 284 kr per bil och år.

Reseavdraget höjs med 50 öre per mil, till 18,50 kr per mil. Nivåhöjningen beräknas motsvara kostnadshöjningen till följd av höjd drivmedelsskatt. Resor till och från arbetet ska alltså inte påverkas negativt av den höjda miljörelaterade beskattningen. Höjningen av avdraget uppgår sammantaget till ca 140 miljoner kr per år. En betydande, och för landsbygden mycket viktig, satsning på vägnätet görs också i budgeten. Till detta kommer också den generella politiken med sänkt inkomstskatt genom det s.k. jobbavdraget.

Höjd bensinskatt är ingenting jag yvs över, säger Socialminister Göran Hägglund, men först den dag då Kristdemokraterna får egen majoritet i riksdagen kan vi utforma politiken själva. Något jag ser fram emot! Men tills dess måste vi förhandla med de andra partierna. Vi måste ta och ge. Så är det. Men när förslagen i budgeten får sjunka in är jag övertygad om att de allra flesta kommer att gilla helheten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home