Friday, September 14, 2007

Kristdemokraterna är ett värde-konservativt mittenparti

Kristdemokraterna vill utgå i sin politik från ett jude/kristet tänkande där ordet respekt är utgångspunkten i det sociala livet. Den klassiska västerländska och svenska kulturtraditionen är vägledande. Genom kulturen får vi rötter till vår historia, mening i nuet, visioner för framtiden och möjlighet att ingå i ett sammanhang. Begrepp som förvaltarskapstanken, försiktighetsprincipen, mållfullhetsprincipen, ofullkomlighetstanken, vikten av naturliga gemenskaper, subsidaritetsprincipen och försvaret av familjen som samhällets minsta grundsten är centrala inom Kristdemokratin. Samhället behöver också en värdegrund. Vi behöver värna om den privata äganderätten och värna om civilsamhället och den enskildes integritet. Vikten av en långsiktig helhetssyn liksom vikten av utbyte av erfarenheter mellan generationerna är även de centrala.

God moral och karaktär betonas starkt inom Kristdemokratin. En klar skiljelinje mellan rätt och fel behöver utmejslas och samtidigt eftersträva samförstånd istället för konfrontation. En balanserad maktfördelning är också viktigt liksom vikten av globalt samarbete för en bättre miljö. Det sociala ansvarstagandet är mycket starkt och marknadsekonomin är byggd på hederlighet och personligt ansvarstagande. Kristdemokraterna vill även värna monarkin. Man vill ha en effektiv brottsbekämpning, där man lyfter fram vikten av fria domstolar. Kristdemokraterna vill även ha ett starkt totalförsvar. När det gäller utbildningfrågorna är folkbildningen mycket viktig liksom vikten av akademisk frihet. Skolan har två huvuduppgifter; dels att stimulera elevernas intellektuella och praktiska kunskapsutveckling och kritiska tänkande; dels att fostra eleverna till ansvarsfulla samhällsmedborgare. Andra viktiga frågor är att det inte är en rättighet utan en möjlighet att få barn, barnen och familjens behov måste vara utgångspunkten i familjepolitiken.

Kristdemokraterna värnar äktenskapet mellan en man och en kvinna. Man är för ett narkotikafritt samhälle. Man ger stöd till tredje världen genom hjälp till självhjälp. Att uppmuntra och stödja företagare är en grundtanke. Kristen etik utgör till stor del den värdegrund som vårt samhälle vilar på. Vi har en förpliktelse gentemot kommande generationer att förvalta detta vitala arv. När det gäller skatte- och bidragssystemen måste dom utformas så att människors egen kraft och engagemang uppmuntras och bidragsberoendet motverkas. En alltför hög skattenivå driver människor ut ur landet och undergräver basen för företagande, arbete och offentlig verksamhet. Därför är Kristdemokraterna för skattesänkningar inom rimliga gränser utan att det social ansvarstagandet urholkas p.g.a. minskade skatteintäkter.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home