Friday, November 16, 2007

Abortfrågan och etiken

När man tänker på vad en abort innebär önskar man att man kunde få ned antalet till noll. Frågan är om det är en rimlig tanke i den värld vi lever i, men rent etiskt är det en korrekt tanke. En abort är att utsläcka ett spirande liv. Människan får inte döda andra människor varken i början av livet, i mitten eller i slutet av det. Vid alla tillfällen i livet är ”Livet okränkbart.”

Det är mycket märkligt att Sverige ännu inte ändrat definitionen av barn, trots att det gått 18 år sedan Världshälsoorganisationen gav sin rekommendation, att sänka gränsen för när en människa definieras som ett barn. En av Kristdemokraternas riksdagsledamöter vill nu ha en sänkning av definitionen av när ett foster blir ett barn från graviditetsvecka 28, som gäller i Sverige idag, till vecka 22. Vecka 22 är gränsen de flesta andra länder i Europa har. Detta borde vara en rimlig åtgärd i nuläget eftersom vi kan rädda för tidigt födda barn fram till ca. vecka 22.

I den proposition som regeringen presenterades i somras, Abort för utländska kvinnor (som mycket olyckligt klubbades i riksdagen 2007-11-15) och förebyggande av oönskade graviditeter, lovade man att tillsätta en arbetsgrupp som ska jobba med det abortförebyggande arbetet. Gruppen ska överväga hur arbetet med att förebygga oönskade graviditeter kan utvecklas bland vuxna, unga och ungdomar. Regeringen ligger nu i startgroparna och håller just nu på med att rekrytera folk till den abortförebyggande gruppen. Man önskar gruppen all lycka och hoppas nu att regeringen ger gruppen de resurser som är nödvändiga för att nå ut med sitt budskap och att de lyckas få igenom förslag som leder till att antalet aborter minskar i Sverige.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home