Tuesday, November 06, 2007

Ska man stå upp för den som ligger ner?

"Ett schystare Sverige" är temat för kristdemokraternas höstkampanj. Kampanjen sätter fokus på de värderingar som vi vill skall genomsyra vårt samhälle. Ett schystare Sverige där vi bryr oss om varandra. Ett vänligare samhälle där vi står upp för den som ligger ner. Ett mjukare samhälle där alla har en given plats.

Idag är det inte självklart att bry sig om och agera när någon far illa. Vi arbetar för ett samhälle där fler tar ansvar och värnar om varandra. Därför föreslår vi Kristdemokrater en civilkuragelag. Läs mer på ...
http://www.schystare.se/

Partiledare för Kristdemokraterna och socialminister Göran Hägglund skriver: "Jag vill ha ett samhälle där vi ställer upp för varandra. När vi ser en medmänniska i nöd ska vi rycka in och hjälpa utifrån våga egna förutsättningar. Därför vill jag införa en lag om civilkurage."

Det finns flera länder som har lagstiftat mot underlåtenhet att hjälpa personer i fara. Exempel på detta är Norge, Danmark, Finland, Frankrike, Schweiz och Belgien. Exempel på fall där sådan lagstiftning kan tillämpas är när någon ser en våldtäkt begås men inte anmäler brottet eller försöker avvärja det, när någons liv är i fara och man inte ringer ambulans, m.m. Lagen skulle innbära att vi alla skulle vara skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd. Givetvis ska man inte behöva ingripa till varje pris. Det är inte så att man ska riskera straff för att man inte har riskerat sitt eget liv, till exempel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home