Saturday, November 10, 2007

Äldreomsorgen i Alliansregeringen med ett Kristdemokratiskt perspektiv

För 2007 har 1,35 miljarder kronor avsatts för att förbättra vården och omsorgen om de äldre. Prioriterade områden är läkartillgång, läkemedelsgenomgångar, förebyggande arbete, demensvård, rehabilitering, kost och nutrition samt det sociala innehållet i äldreomsorgen. Satsningen är långsiktig.

Ett nytt investeringsstöd för att bygga fler äldreboenden har tagits fram. Investeringsstödet omfattar en halv miljard kronor under 2007 och ska fortsätta framåt. En särskild satsning har gjorts på statistik och öppna jämförelser inom äldreomsorgen. Kvalitetsjämförelserna ska användas i ett betydligt mer effektivt utvecklings- och förändringsarbete.

En utredning om en värdighetsgaranti inom äldreomsorgen har satts igång och utredaren Thorbjörn Larsson ska vara klar med detta den 31 mars 2008. En utredning har även tillsatts om ”Fritt Val” inom äldreomsorgen och satts igång av utredaren Acko Ankarberg Johansson som ska ser hur valfriheten inom äldreomsorgen och hemtjänsten kan öka. Regeringen tillsätter 300 miljoner kronor både år 2008 och 2009 för att stimulera utvecklingen av fritt val.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home