Thursday, November 29, 2007

Alliansens tandreform

Alliansen gick till val på ett löfte om en stor tandvårdreform. Nu har regeringen lämnat ett förslag till tandvårdsreform till lagrådet.

Den första delen av reformen är en tandvårdscheck. Alla vuxna får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök på 300 kronor vartannat år. De grupper som har lägst besöksfrekvens, 20-29 år och över 75 år, får det dubbla beloppet, det vill säga 600 kronor vartannat år.

Den andra delen av reformen är ett skydd mot höga kostnader. De av oss drabbas vid enstaka tillfällen i livet av höga tandvårdsräkningar. En räkning på flera tiotusentals kronor är inte ovanlig. Därför behövs ett skydd mot höga kostnader. Skyddet innebär att räkningar upp till 3 000 kr får alla betala själva. Från 3 000 kronor till 15 000 kronor betalar patienten 50 %, och från 15 000 kronor och uppåt behöver patienten endast betala 15 % av kostnaden.

För pensionärer (65 år och äldre) finns idag ett skydd mot höga kostnader. Det fungerar dock dåligt. Begränsningen gäller till en viss ålder och en viss typ av ingrepp (protestiska). Det kan t.ex. idag vara billigare för en patient att dra ut en tand och ersätta den med en konstgjord, än att laga den. Med det föreslagna skyddet blir även mindre omfattande protetiska behandlingar, t.ex. en tandkrona eller en bro, betydligt billigare för pensionärerna.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home