Saturday, December 01, 2007

Brister i socialpolitiken

"Vårt svenska samhälle står inför ett flertal sociala utmaningar. Det omfattande utanförskapet och en åldrande befolkning ställer stora krav på sjukförsäkringssystemen, sjukvården och äldreomsorgen. För att kunna möta dessa utmaningar med en socialpolitik som bygger på bevisat effektiva metoder, har regeringen i veckan beslutat tillsätta ett socialt råd. Ett antal forskare som ska agera som rådgivare till regeringen i hälso- och sjukvårdsfrågor och i sociala frågor och förse regeringen med relevant kunskap för utformningen av välfärdspolitiken."

Det är glädjande att regeringen vill stärka välfärdspolitiken. Det behövs om man skall vinna valet 2010. De senaste opinionsiffrorna visar ett 14 % övertag för oppositionen. Skall Alliansregeringen lyckas ta in det försprånget måste man göra stora insatser när det gäller den rådande socialpolitiken. Vissa beslut som alliansregeringen har tagit har slagit hårt mot vissa grupper rent socialt. Detta måste regeringen ta sig en allvarlig funderare över.

Låt oss börja med de arbetslösa. För dem har ersättningsvillkoren ändrats radikalt. Ändringarna har bl.a. lett till följande: Ersättningen i början av arbetslösheten har minskat. Den genomsnittliga ersättningen för nya arbetslösa var ca 14 800 kr i månaden i början av året mot ca 13 900 idag. Ersättningen efter 200 dagars arbetslöshet har minskat, från 80 % till 70 %. Ersättningen efter 300 dagars arbetslöshet har minskat, från 70 % till 65 %. Ersättningen utgår i 14 månader, inte längre. De låga ersättningsnivåerna innebär att flera förbund idag erbjuder sina medlemmar att tekna en tilläggsförsäkring som ger ca 10 % extra i a-kasseersättning. Vissa förbund som t.ex. Transport har infört en generell extraersättning.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home