Thursday, January 31, 2008

Globaliseringens möjligheter och problem

Globaliseringen har kommit att allt mer genomsyra varje del av vårt moderna samhälle. När man lägger ett ekonomiskt perspektiv på saken blir man förvånad hur snabbt allt har förändrats. Globaliseringen kan definieras som en dynamisk process där varor, tjänster, kapital, människor och information flödar mellan världens länder. Världen krymper och människor och företag runtom i världen lever alltmer i ett ömsesidigt beroende av varandra.

Handeln med varor och tjänster mellan världens länder har ökat kraftigt de senaste 30-40 åren och har nästan tredubblats sedan 1970. En viktig orsakt till denna utveckling är de sänkta importtullarna och importkvoterna mellan länderna. Idag är allt fler företag multinationella, det vill säga att de har sin huvudsakliga verksamhet i flera länder. Många är idag globala aktörer, dit räknas över 64 000 företag idag.

Små länder som Sverige är mer beroende av handel med större länder. Idag motsvarar värdet av svenskt exsport cirka 50 % av BNP. Handeln har vuxit med i genomsnitt 6 % per år under de senaste 150 åren. Samtidigt har handelsvolymen blivit cirka 600 gånger större. Sveriges handel med Kina ökade t.ex. med 260 % mellan 1998 och 2006.

Från 1987 till 2005 har sysselsättningen i svenskägda företag utomlands mer än dubblerats. Samtidigt har antalet anställda i Sverige minskat med drygt en tredjedel. Svenskägda koncerner med verksamhet i utlandet hade knappt 1,5 miljoner anställda år 2005. Dessa koncerner har nära en miljon anställda utomlands och cirka 500 000 anställda i Sverige. För drygt 20 år sedan var proportionerna i stort sett de omvända.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home