Sunday, February 03, 2008

Ett nyktert Sverige frigör 100.000.000.000 kr till välfärden

Visionen är ett samhälle, en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Skall detta kunna ske måste vi öka kunskapen på alkoholområdet och få till stånd politiska beslut som minskar alkoholproblemen och förbättrar folkhälsan. Därför är viktiga mål i det alkohol- och narkotikapolitiska arbetet att behålla höga alkoholskatter i Sverige, att sänka införselkvoterna inom EU och att kommunerna ges instrument att bedriva en effektiv lokal alkoholpolitik. Varje svensk kommun behöver ett alkohol-politiskt program. I Gävle finns det ett sådant program, men det har inte reviderats sedan år 2004.

De senaste 10 åren har den svenska alkohol- och narkotikapolitiken genomgått stora förändringar. Alkoholkonsumtionen har ökat med cirka 30 %. De alkoholrelaterade skadorna har ökat. Svenskarna behöver dricka mindre – inte mer – om skadorna inte ska fortsätta öka.
De kommunala åtgärderna för en restriktiv alkoholpolitik blir allt viktigare. I den av riksdagen beslutade Nationella Handlingsplanen framhålls det förebyggande arbetet på lokal nivå. Förebyggande insatser anses få bäst verkan när de anpassas efter lokala förhållanden och när besluten fattas nära dem som berörs. Kommunerna ansvarar sedan 1996 för hanteringen av tillstånd för att servera sprit, vin och starköl. Tillsammans med polisen utövar kommunerna den direkta tillsynen över hur serveringen sköts. De svarar även för tillsynen över detaljhandelsförsäljningen och serveringen av folköl. De alkohol- och drogpolitiska programmet utgör grunden för kommunens insatser för att förebygga, tidigt upptäckta och åtgärda alkoholproblem. Därför är det viktigt att det alkoholpolitiska programmet är aktuellt och tar hänsyn till de problem vi ser idag. För att programmet ska få önskad effekt behövs därför årliga avstämningar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home