Friday, February 01, 2008

Europeiska Unionen

EU består av 27 medlemsländer. Tillsammans har de ungefär 493 miljoner invånare. Sex länder inledde 1952 ett samarbete som så småningom blev dagens EU.

Sverige är med och beslutar om hur EU ska arbeta och om vilka lagar som ska gälla i hela EU. Både riksdagen och regeringen deltar i processen. Europeiska kommisionen föreslår nya lagar. Regeringen diskuterar med riksdagen om vilken ståndpunkt Sverige ska ha. Den minister som ansvarar för ämnet deltar i ministerrådets möte, där besluten om nya lagar fattas. När en ny lag antas av EU kan det betyda att svenska lagar behöver ändras för att de ska stämma med EU:s. Riksdagen får då stifta nya lagar.

Europeiska rådet är namnet på de toppmöten EU:s stats- och regeringschefer håller ett par gånger om året. Vid dessa möten dras riktlinjer upp för det framtida samarbetet inom EU. Ministerrådet beslutar om nya lagar för EU. I vissa frågor beslutar ministerrådet självt. I andra beslut deltar även Europaparlamentet. I rådet ingår en minister från varje lands regering. Europaparlamentets ledamöter är folkvalda och 19 av dem har valts i Sverige. Parlamentet beslutar tillsammans med ministerrådet om nya lagar, men i vissa frågor är parlamentet endast rådgivande. Europeiska Kommissionen föreslår nya lagar och kontrollerar att länderna följer lagarna. Kommissionen består av en kommissionär från varje medlemsland. EG-domstolen avgör om ett medlemsland eller en EU-institution har brutit mot EU:s lagar. Den tolkar också hur lagarna ska tillämpas. Domstolen har en domare från varje medlemsland. Revisionsrätten granskar hur EU hanterar inkomster och utgifter. Den har en ledamot från varje medlemsland.

Femton av de 27 länderna har idag infört euro som valuta. Europeiska centralbanken har till uppgift att som främsta mål bekämpa inflation i dessa länder. Schengensamarbetet innebär att personkontrollerna mellan länderna har tagits bort och att människor därför kan röra sig fritt inom det som kallas Schengenområdet. Schengenländernas polis och rättsliga myndigheter samarbetar i vissa frågor.

Sverige blev medlem i EU 1995 och deltar i Schengensamarbetet, men vi har som ni vet inte infört euron som valuta.

Vill du veta mer om EU ...
Klicka här ! http://eu-upplysningen.se/
eller sänd mail till eu-upplysningen@riksdagen.se
Tel. 020 - 250 000

Du kan även studera vidare genom att gå till länken Europeiska Unionen till höger i bloggen under Links.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home