Wednesday, June 18, 2008

Riksdagen röstade ja till den omstridda FRA-lagen !

Med röstsiffrorna 143 – 138 röstade riksdagen igår kväll igenom lagen som ger försvarets radioanstalt (FRA) rätt att spana i all tele- och internettrafik som går i kabel över Sveriges gränser. Lagen träder ikraft den 1 januari 2009. Lagen innebär en integritetskränkning eftersom avlyssning/ avläsning av information kan ske utan brottsmisstanke, vilket går emot de flesta människors grundvärderingar. Regeringen skall visserligen utse en kommitté som ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv, men trots kommittén är beslutet ändå en kränkning. Ett kontrollsamhälle håller sedan tidigare på att växa fram i EU och Nu går även Sverige samma väg. Enligt en nyligen gjord SIFO undersökning är 47 % av Sveriges befolkning mot FRA-lagen och bara 17 % är för, vilket visar att integritetsfrågan är känslig.

Försvarets radioanstalt (FRA) är en civil myndighet som bedriver signalunderrättelsetjänst. Det innebär att man samlar in information som exempelvis kan äventyra Sveriges rikes säkerhet. FRA har tidigare bara kunnat spana i etern. I den nya lagen får man också spana i kabelburen kommunikation. Det innebär att all kommunikation via internet, så som e-post, chattar, och ip-samtal. Men också sms, mobiltelefoni och fax. FRA kommer att filtera all den här trafiken och via en förfinad sökmotor kommer den information som anses viktig att fångas upp.

Trafiken måste passera Sveriges landsgräns för att filtreras. Men då internet är globalt och många användare har mejl-adresser och webbsidor hos internationella företag är det inte ovanligt att kommunikation inom Sverige även går utanför landets gränser. Spaning kan ske utan misstanke om brott. Syftet är att förhindra yttre angrepp mot Sverige, samt samla information som man kan använda i byteshandel med andra länder. Flera andra länder har idag signalspaning däribland England, Tyskland och USA. Om oskyldiga opersoner fastnar i filtret ska informationen förstöras, detta gäller också det som berör meddelarskyddet. Försvarets underrättelsenämnd samt ett särskilt tillsatt integritetsråd ska säkerställa detta.

Läs mer i länken nedan ...
http://www.stoppafralagen.nu/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home