Friday, January 30, 2009

Kristdemokraterna satsar på ett tryggare Europa

Kristdemokraternas valplattform för EU-kampanjen är nu klar och presenterades på partiets kommun- och landstingsdagar i Örebro igår. EU:s roll i världen skall stärkas. EU som idag består av 27 medlemsländer måste ta sitt ansvar i världspolitiken och det handlar bl.a. om att främja mänskliga rättigheter, att sträva mot fred, frihet, trygghet och rättvisa. Utvidgningsprocessen har varit ett sätt att stärka demokratin och främja säkerhet och stabilitet. EU:s utvidgning skall fortsätta och Balkan-länderna står på tur för medlemskap. Kristdemokraterna vill även att EU skall kunna agera militärt i oroshärdar. En annan viktig fråga är energipolitiken, där EU måste minska sitt beroende av energi-import från odemokratiska länder och regioner. Klimathotet är den största utmaningen för europasamarbetet och kristdemokraterna vill skärpa klimatmålen. Finanskrisen har tydligt visat på behovet av långsiktig hållbar utveckling- och samordning av övervakningen av finansmarknaderna.

Kristdemokraterna efterlyser en helhetssyn, när det gäller livskvalitet. I helhetssynen skall tillväxt, miljöpåverkan och livskvalitet föras samman till ett nytt mått på välfärd. Tillväxt får nämligen inte förstöra miljön eller öka klimathotet. När det gäller migrations- och asylpolitiken skall den kännetecknas av generositet och öppenhet. EU är en av världens rikaste regioner och har därmed ett stort ansvar för att ta emot flyktingar och Sverige skall sträva efter att vara ett föredöme. EU-biståndet och biståndet från medlemsstaterna kräver en betydligt större samordning än idag anser kristdemokraterna. Demokratiska länder för inte krig mot varandra. Därför ska demokratibistånd vara en röd tråd i allt utvecklingsarbete. När det gäller EU:s organisation vill kristdemokraterna arbeta för ett mer demokratiskt EU.

Detaljreglering inom EU ska undvikas. Däremot ska EU sätta upp gemensamma mål men med en öppenhet för att det ska finnas olika vägar för olika länder att nå målen. Subsidaritetspricnipen (att fatta beslut på lägsta möjliga nivå) är en oersättlig grundsten i kristdemokratisk ideologi och ska vara gällande i europasamarbetet.
Flyttkarusellen skall stoppas. Det skall bara finnas en enda arbetsplats för europaparlamentarikerna. Flytten mellan Bryssel och Strasbourg kostar 2000 miljoner per år, är dålig ur miljöhänsyn och medför ineffektivitet. Kristdemokraterna vill ha ett tryggare och säkrare Europa. Den organiserade och gränsöverskridande brottsligheten måste stoppas och det samtidigt som människors personliga integritet måste värnas. Kristdemokraterna står också upp i kampen mot knarkhandeln och trafficking.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home