Sunday, February 01, 2009

Vägval för Kristdemokraterna inför valet 2010

Kristdemokraternas kärnväljare vill betona de värdekonservativa frågorna på ett mer tydligt sätt inför valet 2010, men Kristdemokraternas partiledning vill istället att väljarna skall vinnas tillbaka genom en ”bredare” politik. Göran Hägglund vill inte göra Kristdemokraterna till ett nischparti säger han, utan istället till ett fullsortimentparti. Personligen tycker jag den tanken är helt rätt. Vi måste ha en genomarbetat politik som på ett klokt och genomtänkt sätt kan besvara ”alla” typer av frågor.

Det blir mer problematiskt om vi som parti avskärmar oss bort från den traditionellt värdekonservativa hållning som funnits i partiet sedan det startades 1964. Blir Kristdemokraterna enbart ett allmänborgerligt parti med en alltför tydlig ”nyliberal” hållning så är det risk för att vårt existensberättigande gentemot det svenska folket minskar.

Vi måste därför inför valet 2010 välja en tredje väg. En väg som klarar av att behålla och bredda vår traditionellt värdekonservativa politik samtidigt som vårt parti blir det fullsortimentparti som vår partiledare betonar. De flesta Kristdemokrater tror jag personligen vill ha ett fullsortimentparti, men vi måste samtidigt vara stolta över vår historia och våra grundvärderingar. Vår politik och våra värderingar förtjänar en betydligt bättre position i svensk riksdagspolitik än den har i nuläget. Skall vi få vad vi förtjänar måste vi bli bättre på att kommunicera ut vår politik till våra väljare och det på varje nivå i vår organisation.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home