Saturday, January 31, 2009

Religionsfriheten hotas i Europa

Religionsfriheten respekteras inte varken i Sverige eller övriga Europa idag. En undersökning av BBC i Storbritannien från mars 2007 visade att ca 20 % av de kristna blir diskriminerade på grund av sin tro där de bor. Var fjärde känner sig diskriminerade av kollegor på jobbet. Ca 30 % av de kristna menar att deras tro framställs negativt av media och på ett diskriminerande sätt. Det handlar om en framväxande "aggresiv sekularisering" som i det moderna samhället har lett till en mängd förutfattade meningar, brist på respekt mot den kristna tron och brist på respekt mot dess utövare.

Religionsfriheten är garanterad i artikel 18 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter: ”Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor.”

Religionsfriheten och rätten till tankefrihet och samvetsfrihet garanteras i artikel 9 i Europakonventionen som från 1995 är svensk lag.
Artikel 10 av Europakonventionen garanterar yttrandefrihet, vilket också inbegriper åsiktsfrihet och informationsfrihet. Föreningsfrihet och församlingsfrihet garanteras i artikel 11. Religionsfriheten slås dessutom fast i den svenska Regeringsformen 2 kap. 1 §, 6 paragrafen är tydlig vad gäller yttrandefrihet: ”Varje medborgare är tillförsäkrad yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home