Thursday, April 23, 2009

EU-valmanifest Kristdemokraterna – 3

Hållbar tillväxt. Den globala ekonomiska krisen har stor påverkan på svensk ekonomi. Vi ser tydligt beroendet av omvärlden. För att främja en god ekonomiskt utveckling krävs effektiva och samordnade åtgärder inom EU. En av förutsättningarna för hållbar ekonomisk utveckling med företagande och växande sysselsättning är väl fungerande finansiella marknader.

Öppenhet, fri handel och rörlighet över gränserna. EU måste ta en mer aktiv roll för att lösa den ekonomiska krisen. Rollen ska bygga på tydlig etisk värdegrund med ekologisk och social helhetssyn. Inrätta en europeisk finansinspektion, en gemensam tillsynsfunktion av de finansiella marknaderna. Inrätta en europeisk värdekommission där näringsliv, politik och organisationer diskuterar fram åtgärder som förbättrar den etiska grunden för verksamheter inom olika samhällssektorer, inte minst inom den finansiella sektorn. Skapa ett bedrägeriråd i varje medlemsland. Förstärk arbetet att förhindra fusk med EU:s resurser.

Öka insatserna för att bekämpa ekonomisk brottslighet och finansiering av terrorism. Använd EU:s budgetmedel mer effektivt. Minska jordbrukssubventionerna och öka satsningen på forskning, miljöåtgärder och fattigdomsbekämpning. Värna den svenska kollektivavtalsmodellen, som innebär att relationerna mellan arbetstagare och arbetsgivare i först hand löses genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home