Sunday, December 09, 2007

Det pågår en urholkningen av människovärdet i Sverige idag

Tidningen Dagens Medicin redovisar en undersökning som visar att mer än en tredjedel av alla läkare i Sverige kan tänka sig hjälpa till med assisterat självmord. Tidningen skriver: ”Den fråga läkarna fick ta ställning till var om de skulle kunna tänka sig att förskriva letala [dödliga] doser av ett läkemedel till en patient som är terminalt [obotligt] sjuk och som lider svårt. Patienten ska själv ta läkemedlen och syftet med förskrivningen är att han eller hon ska dö utan att känna smärtor.” Läkarnas svar: 34 % var positiva, 39 % negativa och övriga var osäkra.

Frågan om det så kallade kub-testet har också diskuterats livligt den sista tiden. Det är ett test som ersätter fostervattensprov och som identifierar kromosomavvikelser. Siktet är speciellt inställt på Downs syndrom. Samtidigt är detta en fråga där vi som land kört in i en återvändsgränd genom vår hållning till den fria aborten. Om det är fritt att av vilken anledning som helst avbryta en graviditet, går det förstås inte att protestera om någon av en specifik anledning – som barnets kön, begåvning, hälsa, kromosomer – önskar att avbryta den.

Som kristna tror vi att varje människa är skapad till Guds avbild och att hon därför, oavsett egenskaper, avvikelser eller svaghet, är värdefull och skyddsvärd. Därför är det självklart att engagera sig i frågor som rör människovärdet idag. Det finns många frågor att lyfta fram: Det ökande antalet tonårsaborter, debatten om dödshjälp i Sverige, utvecklingen kring den genetiska fosterdiagnostiken (kub-testet), sår och skuld hos både kvinnor och män som gjort abort och den kristna trons erbjudande om nåd och förlåtelse. Vi måste också lyfta fram konkreta initiativ för att stödja och hjälpa den som vill föda sitt barn. Ett sådant kan vara att utveckla en inhemsk adoptionsrörelse i Sverige. På så sätt ger man kvinnor och män en möjlighet att välja, men slipper den svåra abortproblematiken.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home