Monday, December 24, 2007

F.d. Kristdemokratledaren Alf Svensson kritiserar regeringen med all rätt !

När Kristdemokraternas förra ledare Alf Svensson nu går ut offentligt och kritiserar regeringen gör han det med all rätt. Mycket som regeringen gjort och gör är bra, men det är uppenbart att ibland så räcker det inte med 20-25 -åringar ens på regeringskanslinivå. Man kan kritisera delar av jobbpolitiken utan vidare. Det är inte rimligt att 55-60 åringar skall tvingas att söka arbete på annan ort och skiljas från sin familj hela arbetsveckor och i vissa fall tvingas bo på annan ort. Vad är det som säger att inte just denna kategori kan ha minderåriga barn? Det orimliga är uppenbart! Man måste se till hela familjens bästa inte till fyrkantiga byråkrateras teoretiska tänkande. Hjärnan är med men inte hjärtat betonar Alf Svensson.

Det måste finnas en bredd i åldern i regeringen på alla nivåer. Annars risker man att bli enbart en teoretiker utan verklig erfarenhet och förmågan att känna empati är begränsad. Detta blev uppenbart när Stora Enso fabrik i Norrsundet fick beskedet om den kommande nedläggningen. När arbetsmarknadsministern som då befanns sig på Moderatstämman i Gävle fick frågan hur han kunde hjälpa till var svaret ungefär - vi kan inte göra någonting?

Det är ju självklart att regeringen i samråd med lokala kommunala politiker kan göra något för att hjälpa en ort som drabbats på det sättet som Norrsundet. Att 325 personer mister arbetet på en liten ort berör ju hela samhället. Till detta kommer alla de olika entreprenörer som var beroende av fabriken. De ledande socialdemokraterna i Gävle har gång på gång uppmanat regeringen att sända Maud Olofsson till Norrsundet för samtal om vad man kan göra, men ännu har inget hänt. Engagemanget från de kommunala politikerna visar ändå tydligt att man bryr sig och vill göra vad man kan för att skapa nya arbeten i Norrsundet.

Skärpning alltså regeringen! Se människan, bli mindre teoretiska och ta bort kravet att arbetslösa skall tvingas lägga ner 30 timmar i veckan för att söka arbete. Många gånger dessutom söka arbetet som dom varken har utbildning eller förutsättningar för att få. Ett jobbsökande bara för syns skull är ett sjukt system. Arbeta istället för att på ett effektivt sätt samarbeta med näringslivet för att hitta rätt person i rätt arbete. På många håll råder det arbetsbrist. Här kan regeringen skräddarsy utbildningar och lärlingsplatser för att få de arbetslösa i arbete. Till sist vill jag ändå berömma regeringen för den s.k. arbetslinjen. Det är alltid rätt att arbete går före bidrag!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home