Monday, June 05, 2006

Föräldraruppror i Gävle för större valfrihet inom barnomsorgen

I ett trettiotal av Sveriges kommuner har det tagits initiativ till folkomröstningar om större valfrihet inom barnomsorgen. I tre, Örkelljunga, Karlstad och Uppvidinge har sådana folkomröstningar genomförts med majoritet för en utökad valfrihet inom barnomsorgen. Tretton kommuner har också begärt hos regeringen om att själva få bestämma om utformningen av kommunens barnomsorg så att valfriheten kan bli större. Barn, föräldrar och familjer är alla olika, och har olika behov. Därför är det djupt orättvist att vissa barnomsorgsformer subventioneras starkt av det offentliga medan andra måste finansieras helt av föräldrarna själva. Dagmamma, kooperativa dagis och omsorg i hemmet missgynnas kraftigt av dagens system och blir därmed alltmer ovanliga former av barnomsorg. Ett flertal opinionsundersökningar har visat att småbarnsföräldrar efterfrågar mer valfrihet.

Enligt FN:s barnkonvention är familjen "den grundläggande enheten i samhället och den naturliga miljön för särskilt barnens utveckling". Genom att skriva under konventionen är Sverige skyldigt att ge familjen "nödvändigt skydd och bistånd så att den till fullo kan ta på sig sitt ansvar i samhället". Konventionen säger att "barnet, för att kunna uppnå en fullständig harmonisk utveckling av sin personlighet, bör växa upp i en familjemiljö, i en omgivning av lycka, kärlek och förståelse." Barnen är vår framtid. Ansvarstagande föräldrar måste uppmuntras och värdesättas mer.

Just nu pågår föräldraupproret runt om i Sverige. Föräldrar i tusental kräver en ökad valfrihet i barnomsorgen. Föräldrarupproret i Gävle genomför just nu en namninsamling, där det f.n. finns uppemot 3000 namnunderskrifter. Målet är att få in minst 3700. Kristdemokraterna i Gävle vill sedan att Gävle kommun genomför en kommunal folkomröstning om mer valfrihet i barnomsorgen. För över åtta månader sedan lade Kristdemokraterna i Gävle en motion, där man föreslog att en folkomröstning skulle genomföras den 17 september 2006 samt att Gävle kommun skulle bli en försökskommun för en utökad valfrihet i barnomsorgen. Nu väntar vi Kristdemokrater i Gävle bara på att frågan skall komma upp i Gävle Kommunfullmäktige enligt motionärernas intentioner.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home