Wednesday, October 28, 2009

Alliansregeringen förbättrar socialförsäkringssystemet - utförsäkrad kan få förlängd sjukpenning

Under nästa år får drygt 50 000 svenskar lämna sjukförsäkringen. Men den som är för sjuk för att kunna delta i det introduktionsprogram som Arbetsförmedlingen anordnar ska kunna få förlängd sjukpenning, enligt regeringen förslag. Dessa personer "omförsäkras" från sjukförsäkringen till arbetslöshetsförsäkringen och erbjuds att delta i ett introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen. I programmet ska varje persons förutsättningar för att återgå till arbetet utredas. Men försäkrade som exempelvis vårdas på sjukhus eller får omfattande vård ska i vissa fall kunna få förlängd sjukpenning utöver de 550 dagarna tills dess att de kan delta. Den som deltar i programmet hos Arbetsförmedlingen får så kallat aktivitetsstöd på 223 kronor per dag.

Friday, October 23, 2009

Förbättrat valresultat för Kristdemokraterna i kyrkovalet

Kristdemokraterna fick 6,99 % i valet till kyrkomötet. I valet 2005 fick vi 6,67 %. Ökningen innebär att vi gick från 17 till 18 mandat. Kristdemokraterna i Svenska Kyrkan driver frågan om renodlade personval. Den som fick flest kryss rent procentuellt i valet var KD-riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus, i Västerås stift. Spärren för att kunna bli personvald är i samtliga kyrkliga val 5 %. I val till stiftsfullmäktige krävs dessutom att man fått minst 50 röster och i val till församling och samfällda kyrkofullmäktige att man fått minst 20 röster. Andra framgångsrika Kristdemokrater i kyrkovalet var Margit Borgström, Irene Oscarsson, Gunvor Thorstensson, Gusten Rolandsson och Torbjörn Arvidsson. Den sistnämnde fick hela 762 personkryss och var därigenom den kristdemokrat som fick flest antal kryss i faktiska tal.

Kristdemokrater i Sverige aktiva i Europas största politiska parti – EPP

Flera kristdemokrater har tagit plats i EPP de senaste åren. Via EPP kan man sedan föra fram kristdemokraternas frågor i den europeiska politiken. I samarbetet mellan europas kristdemokrater och konservativa blir man en del av europeisk politik. Där betyder det inte så mycket hur stort partiet är i jämförelse med andra utan mer hur goda argument man kan presentera. Sofia Damm, politisk sekreterare inom Kristdemokraterna tycker det är fantastiskt att Alf Svensson och Adina Trunk tar över olika positioner och att vi har representanter på hög nivå i EPP. Det betyder en hel del för oss i Sverige, där vi inte i nuläget är så starka.

De svenska kristdemokraterna som tar plats i EPP är;
Leif Hallberg – SME Union och ESU, Ers. Politiska byrån, Mikael Oscarsson - Ers. SME Union, Alf Svensson – Europaparlamentets politiska byrå, Adina Trunk – EPP Women och Sofia Damm – Politisk sekreterare.

EPP – Women – Kvinnoförbund med medlemsorganisationer från ca 40 länder i och utanför Europeiska Unionen. ESU – European Senior Citizens Union. Seniorförbund med 540 000 medlemmar och 38 anslutna organisationer, SME Union – Small and Medium Entrepreneurs Union of the EPP. Entreprenörsförbund som vill att EU underlättar för företag. EUS – European Democrat Students. Studentförbund med 37 medlemsorganisationer och 500 000 studenter. YEPP – Youth of EPP. Ungdomsförbund som samlar 1,4 miljoner unga i 56 olika medlemsorganisationer, EUCDW – European Union of Christian Democratic Worker. Arbetsförbund med 24 medlemsorganisationer i 18 länder.

EPP i Europeiska Unionen. Ministerrådet; EPP representeras av tolv stats- och regeringschefer, däribland Fredrik Reinfeldt, Silvio Berlusconi från Italien, Nicolas Sarkozy från Frankrike och Angela Merkel från Tyskland. EU-kommisionen; Nio kommissionärer tillhör EPP, bland annat ordföranden José Manuel Barroso. Europaparlamentet; EPP-ED gruppen är störst i församlingen med sin 288 mandat, fördelade på alla 27 medlemsländerna.

EPP styrs via Presidiet; tar fram riktlinjer och leder den politiska byrån. Presidiet består av en president och tio vicepresidenter, Kongressen; är partiets högsta beslutande organ. Här möts man var tredje år (två gånger 2009) och utser bland annat president, Den politiska byrån; formulerar politiken mellan kongresserna. Byrån möts tre till fyra gånger per år, Arbetsgrupper; som får mandat av den politiska byrån att ta fram underlag och rekommendationer i politiska frågor och Sekretariatet; som har lokaler i Bryssel och leder det dagliga arbetet. Läs vidare här !

Tuesday, October 20, 2009

Marcus Birro – kärleken till familjen är det viktigaste i mitt liv

Poeten och författaren Marcus Birro höll på att supa bort sitt liv. Han var en ung, arg rebell som föraktade allt som hade med kärlek och familjeliv att göra. Nu har han bytt sida. Kärleken till sambon Jonna och sonen Milo är det viktigaste i hans liv och han försvarar rätten att få visa sig sårbar. För det har han blivit mobbad av dem som inte klarar att hantera hans uppriktighet, men också respekterad och närmast folkkär. Klicka här för att se videon med Marcus Birro !

Saturday, October 17, 2009

Professor Torbjörn Tännsjö förespråkar dödshjälp (eutanasi)

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och känd förespråkare av dödshjälp vill gå längre än Statens medicinsk-etiska råd –Smer, när det gäller en dödshjälpslag. Jag skulle önska att tiden var mogen för eutanasi säger professor Tärnsjö. Men vi rör oss i den riktningen menar han vidare. Först kommer läkarassisterat självmord att legaliseras. Sedan kommer vi att få något som liknar Hollands system, där det idag redan är ett faktum.

Tännsjö menar att det inte finns någon moralisk skillnad mellan dödshjälp och att låta en patient sova in i döden,
vilket är medicinsk praxis i särskilda fall, men många läkare håller inte med som t.ex. Ingrid Underskog, överläkare inom den palliativa vården. Hon betonar att det bara är i enstaka situationer som man behöver söva en patient. Eutanasi kommer ofta på tal på ett väldigt tidigt stadium, när man funderar på hur det blir längre fram. Under den sista livsveckan har man oftast nått en form av försoning med döden, sa hon och konstaterade även att det medicinska ansvaret vilar på läkaren inte på patienten.

Riksdagsledamoten Chat­rine Pålsson Ahlgren Kristdemokraterna anser att vården i livets slutskede behöver bli bättre på vissa håll i landet och reagerar starkt mot att Torbjörn Tännsjö vill att döende patienter ska få möjlighet till dödshjälp. Den människosynen delade varken Chatrine eller jag personligen som skriver i denna blogg. Det går att tala om dödshjälp när man inte är döende. När man är fullt frisk kan man vilja, men när man väl är drabbad, är det många som ändrar sig och ändå hittar en god livskvalité trots sin svåra sjukdom eller i sitt döende.

Thursday, October 15, 2009

Som Kristdemokratisk politiker skäms jag över den Moderatledda Alliansregeringens Socialpolitik

Högre a-kasseavgifter skulle minska arbetslösheten. Resultatet blev en ökad arbetslöshet. Sänkta skatter skulle skapa fler jobb. Resultatet blev ökade klyftor i det svenska samhället. En del kan man tillskriva finanskrisen, men inte allt. När finansministern i höstbudgeten föreslog det fjärde steget i jobbskatteavdraget för dem som jobbar, men inte för andra reagerade jag kraftigt. Skall Anders låna pengar (10 000 miljoner kronor) för att sänka skatterna för bara en del av det svenska folket. Detta samtidigt som den stora gruppen pensionärer inte alls har omfattas av jobbskatteavdraget. Deras pensioner har i flera år släpat efter gentemot andra grupper. Till detta kommer att år 2010 drabbas pensionärerna av den s.k. bromsen i pensionssystemet, vilket kan få till resultat att en vanlig pensionär får 400-500 kr lägre pension per månad.

När det gäller a-kasseavgifterna som kraftigt höjt under mandatperioden har detta lett till att många ställt sig utanför försäkringsskyddet. Risken är uppenbar att vi får ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden, där B-laget blir en låglönemarknad. Risken finns också att bruttolönerna inte uppräknas tillräckligt eftersom man får behålla mer efter skatt. Alliansregeringen menar att effekten av de fyra jobbskatteavdragen blir att närmare 80 000 fler personer kommer i arbete – på sikt. Då får man inte glömma att jobbskatteavdraget kostar regeringen 80 000 miljoner kronor och det varje år. Hur många skulle man inte kunna anställa för de pengarna? Prognosen för arbetslösstatistiken i slutet på 2010 ligger på ca 10-12 %. Sverige tillhör därmed de sex-sju EU-länderna där arbetslösheten ökar snabbast.

När det gäller reallöneökningen för de som arbetar så slår den ganska snett. För den som t.ex. tjänat ca 100 000/ år har får en reallönesänkning på ca 1 000 kr, den som tjänat 280 000 kr/år har fått en reallönesänkning på ca 24 460 kr och den som tjänat 461 500 kr har fått en reallönesänkning på ca 60 950 kr. Med andra ord så har dom som redan har mycket fått mer medan dom som har minst också fått minst. Den fjärdedel av befolkningen som tjänat mest har fått stora skattesänkningar, avskaffad förmögenhetsskatt och sänkt fastighetsskatt. De lägsta A-kassenivåerna finns också i höglöne-kassorna, såsom akademikernas, lärarnas och finanssektorns.

När det gäller de sjuka, arbetslösa och de som av olika skäl har svårt att arbeta har samhällets utveckling sedan 2006 inte varit direkt positiv. De har istället jagats, misstänkliggjorts och krav har ställts att dom skall ställa sig till arbetsmarknadens förfogande trots en allvarlig sjukdom, skada eller olika former av handikapp. Många vanliga svenskar tror inte att man skall klara en längre sjukskrivning rent ekonomiskt. Tilltron till trygghetssystemen i Sverige har minskat kraftigt de senaste åren. Många misstror även rättssäkerheten i Försäkringskassans hantering. Under 2010 kommer ca 50 000 långtidssjukskrivna enligt de nya reglerna om ”rehabiliteringskedja” att ha förbrukat sina sjukdagar. Då skall de anses arbetsföra och blir då hänvisade till antingen a-kassa eller socialen. Socialbidragskostnaderna slipper ju Anders Borg att betala och när det gäller a-kassekostnaderna så betalas enbart ca 33 % från statskassan, resten finansieras av medlemmar via arbetslöshetsavgiften.

Sammanfattar man det som sagt ovan får man fram en politik som inte jag räknar som Kristdemokratisk. Våra vallöften 2006 till våra väljare var att vi visserligen inte skulle hålla någon tillbaka. Vi behöver ingen likriktning eller en regeringen som säger oss vilka val vi skall göra i livet. På denna första punkt har vi Kristdemokrater och Alliansregeringen hållit vad vi lovade inför valet år 2006.


Men vi Kristdemokrater sa också att ”Ingen skulle lämnas efter.” Här har vi misslyckats. Eller skall vi göra det lite enklare för oss och säga att den Moderatledda Alliansregeringen har misslyckats. Ja, när det gäller Socialpolitiken, fördelningspolitiken finns det mycket kvar att förbättra, men frågan är om det är möjligt med en moderatledd regering. Statsministern förlorar nog hellre valet än inser hur bedräglig politik han för. Han borde ta ledigt några dagar och se den gamla klassikern Robin Hood. Kanske han kan lära sig något av detta. Om det nu går. Mycket vill har mer säger ordspråket. Personligen tror jag att väljarna måste vakna och inse att deras röst måste tillfalla politiker som vill ha en mer rättvis fördelningspolitik, en god Socialpolitik. Då måste Ni kära vänner rösta på Centern, Folkpartiet eller Kristdemokraterna. Moderaterna har redan räknat ut sig själv genom sin missriktade socialpolitik.


Thomas Östros om jobbkrisen i riksdagens frågestund !


Debatt i Agenda mellan Borg och Östros igår kväll !

Monday, October 12, 2009

Svag ljusning på arbetsmarknaden, men ungdomsarbetslösheten är hög

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar att ett mindre antal personer blev varslade under september 2009 jämfört med 2008. Dessutom har antalet lediga platser slutat minska. Men tyvärr har arbetslösheten bland ungdomar stigit med hela 65 % på ett år. I september 2009 var totalt 56 000 personer i åldern 18 - 24 år inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Den totala arbetslösheten i Gävle i nuläget är 5 721 personer och den totala ungdomsarbetslösheten i Gävle är 1548 personer i åldergruppen 18 – 24 år.

På riksnivå har antalet sysselsatta minskat med ca. 100 000 personer. Arbetslösheten har stigit från 5,9 procent till 8,3 procent. Sysselsättningen bedöms fortsätta att minska även under det kommande året. Får år 2011 bedömer regeringen att det är 300 000 färre sysselsatta än år 2008. Arbetslösheten beräknas hamna mellan 11-12 procent under åren 2010 och 2011. Först under år 2012 beräknas arbetslösheten minska. Andelen personer som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska program beräknas öka från knappt 3 procent år 2009 till ca 5 procent under de närmaste tre åren. Försörjningsunderstödet beräknas att öka med 50 procent mellan åren 2008 och 2011.

Sunday, October 04, 2009

Lissabonfördraget EU:s grundlag öppnar för en EU-president som blir vald under 2,5 år

Lissabonfördraget fungerar som EU:s grundlag. Nu kan en "President" bli vald av EU-ledarna på 2,5 år som leder toppmöten och representerar unionen internationellt. Sedan kommer en "Utrikesminister" som samordnar unionens utrikespolitik.

EU-parlamentet får mer makt, medan ländernas vetorätt minskar, bl.a. på rätts- och migrationsområdet. Nya regler för majoritetsbeslut i unionen; minst 55 procent av länderna som representerar 65 procent av befolkningen. EU:s stadga för medborgerliga rättigheter blir juridiskt bindande. En majoritet av nationella parlament kan skicka tillbaka kommissionsförslag som inkräktar på deras suveränitet. Det blir möjligt för ett land att lämna EU.