Ett friskare Sverige
År 2006 när Göran Persson avgick var över en halv miljon svenskar förtidspensionerade och runt 200 000 sjukskrivna. Under den nuvarande mandatperioden har antalet sjukskrivna minskat med 42,5 procent och antalet förtidspensionärer med 12,2 procent. Alliansregeringen har lyckats att återföra Sverige från världstoppen i sjukskrivningar till det europeiska genomsnittet, vilket ju borde vara plåster på såren för de människor som varit kritiska till regeringens sjukförsäkringsreform.
Försäkringskassans övertolkningar av en något luddig inledande lagstiftning var inte speciellt konstruktiv. Människor kom i kläm och det såg inte bra ut till en början för Alliansregeringen. Nu så här i efterhand har förståelsen för arbetslinjen och sjukförsäkringsreformen ökat betydligt bland många människor, men forfarande finns det frågetecken när tendenser till alltför hårda tag tillämpas. Alliansregeringen vill hjälpa människor till rehabilitering och arbete inte stjälpa dom och hänvisa dom till socialbidrag.
Sponsring till ideell verksamhet
Det har gått ca 50 år sedan frågan om avdragsgilla gåvor väcktes för första gången i Sveriges Riksdag. I valrörelsen 2006 var ett av Alliansens vallöften att införa reformen på prov. Avdragsgilla gåvor finns i övriga europeiska länder. Man kan då fråga sig varför inte i Sverige? Avdragsrätten skall gälla för gåvor till ideella hjälporganisationer och forskning, vilket skulle innebära en kraftig tillväxt inom den ideella sektorn. I Norge ökade gåvorna till den ideella sektorn med 30 % när avdragsmöjligheten infördes. I Sverige däremot får företag som vill sponsra en ideell förening betala 68 procent i skatt! Nu har Alliansregeringen en verklig möjlighet att i vårbudgeten införa avdragsrätt för gåvor till den ideella sektorn. Hoppas vi tar vara på den möjligheten. Den ideella sektorn behövs och måste få växa och utvecklas i framtiden.
Pensionerna upp och ner, men mer upp än ner !
När skattesänkningarna sist gjordes för våra pensionärer i januari 2009 fick en garantipensionär ut totalt ca 3 500 – 4 400 kronor mer per år, eller ca 300 – 375 kr per månad beroende på den aktuella kommunalskatten. Från januari 2010 får en pensionär med 150 000 kronor i inkomst en skattesänkning på mellan 1 750 – 2 100 kronor per år. Tillsammans med den tidigare skattesänkningen blir det 2 750 kronor och ca 230 kronor lägre skatt per månad.
Som en följd av börsnedgången hösten 2008 sjunker inkomst- och tilläggspensionerna i ålderspensionssystemet 2010 med ca 0,9 %, men denna s.k. broms i pensionssystemet som gäller de som har inkomst- och tilläggspension, är kortvarig medan skattesänkningen är permanent. Garantipensionerna är värdesäkrade och följer prisutvecklingen i samhället.