Thursday, October 30, 2008

Förtidspensionärer ska få studera eller jobba

Från den 1 januari 2009 gäller nya regler för personer som hade sjukersättning utan tidsgräns före juni 2008. Sjukersättning är samma sak som förtidspension. De personerna ska till exempel kunna studera eller jobba utan att förlora sjukersättningen. Sjukersättningen ska minskas om lönen har en viss storlek. Riksdagen hoppas att de nya reglerna gör att fler personer med sjukersättning vågar prova att jobba igen.

Nya regler gäller även för andra personer med sjukersättning utan tidsgräns och för dem som har sjukersättning eller aktivitets-ersättning med tidsgräns. Till exempel blir det hårdare regler för personer som får tillbaka förmåga att arbeta. Redan när de har fått tillbaka en del av förmågan ska ersättningen tas bort eller minska. Det här beslutade riksdagen den 30 oktober 2008.

Från ett hotfullt samtal om abort

När det öppna samtalet ersätts av anklagelser, förakt och i värsta fall av hot.På Svt:s hemsida skriver Anna Eklund - själv förespråkare för den fria aborträtten - om debattklimatet i abortfrågan. Hon medverkade i Janne Josephssons Debatt, tillsammans med bl.a. Mats Selander. Så här börjar hennes artikel: “Hade jag haft en kniv hade jag stuckit den i honom”, hör jag någon väsa i publiken, riktat mot MRO-ordföranden och abortmotståndaren Mats Selander.

Här är personer som försvarar rätten att döda ofödda och samtidigt hotar att sätta kniven också i den som kritiserar dödandet. På ett bräde sätts alltså både människovärdet och det öppna demokratiska samhället ur spel. Det finns verkligt goda argument för att bejaka mänskligt liv från dess begynnelse i konceptionen. Vi får inte låta oss skrämmas till tystnad. Det är abortförespråkarna som fruktar det sakliga samtalet

Bevara Äktenskapet !

Begreppet äktenskap behöver även i fortsättningen vara reserverat för förbindelsen mellan en man och en kvinna. Äktenskapet mellan man och kvinna är den civilrättsliga grunden som formar vårt samhälle, tryggar barnens försörjning och garanterar samhällets utveckling och fortlevnad. Det finns mycket starka skäl att bevara och stärka denna grund, inga skäl alls att rasera den.

Därför borde finnas två juridiska former för samlevnad; äktenskap för par där parterna har olika kön och partnerskap för samkönade par, där partnerskapsinstrumentet möjligtvis förfinas för att ge samma trygghet och status som äktenskap. Om detta inte är möjligt behövs ändå en civilrättslig samlevnadsbalk för alla par, där statens ansvar slutar vid en juridiskt giltig registrering och kyrkor och samfund förfogar över själva äktenskapsbegreppet.

Tuesday, October 28, 2008

Nya regler i Socialförsäkringen leder till att alltfler blir utförsäkrade

De nya reglerna i Socialförsäkringen trädde i kraft den 1 juli. Nu får man vara sjukskriven i högst ett år med sjukpenning. Det går att få en förlängning i högst 18 månader, men då med sänkt sjukpenningen från 80 % till 75 % av lönen. Undantag från regeln om ersättningsnivån gäller bara fyra sjukdomstillstånd; vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar, väntan på organtransplantation och ALS.

Tidsbegränsad s.k. sjukersättning som inte ska förväxlas med sjukpenning kommer att slopas. Men de som redan har beviljats sjukersättning före den 1 juli får pengarna i högst två år (i undantagsfall tre år) från ersättningens första dag. De har också möjlighet att ansöka om förlängning men efter ytterligare 18 månader är det stopp. Sedan blir man utförsäkrad och då är det socialbidrag som gäller. Bara i Gävle är det troligt att ca 550 personer kommer att hamna i denna situation år 2010 och ungefär 1 400 personer riskerar att bli utförsäkrade.

Monday, October 27, 2008

Alliansregeringen satsar 417 miljarder till infrastruktur

Regeringen lämnar idag infrastrukturpropositionen "Framtidens resor och transporter - infrastruktur för hållbar tillväxt" till riksdagen. Propositionen är ett led i den långsiktiga planeringsprocessen för åtgärder i transportinfrastrukturen. Processen kommer att leda fram till nya transportinfrastrukturplaner för åren 2010-2021. Regeringen kommer efter åtgärdsförslag hösten 2009 från landets regioner och trafikverk att fatta beslut om dessa vid årsskiftet 2009/10.

Med de satsningar som föreslås i propositionen och som åtgärdsplaneringen ska leda fram till förväntas följande förbättringar åstadkommas:
• Transportsystemet bidrar till tillväxten och att fler människor kommer i arbete i fler och växande företag i hela landet.
• Arbetsmarknadsregionerna för kvinnor och män vidgas.
• Akuta flaskhalsar i transportsystemet försvinner.
• Klimateffektiva resor och transporter underlättas vilket bidrar till att uppnå de klimatpolitiska målen.
• Tillgängligheten inom storstadsregionerna förbättras.
• Infrastrukturen vårdas med ökade satsningar på underhåll.
• Infrastrukturen säkras för att klara klimatförändringarna.
• Det blir säkrare att färdas på våra vägar.
• Hela reskedjan och transporten blir bättre samordnad och anpassad till användarnas behov.
• Samhällsnyttan av satsningar i infrastrukturen kommer att öka.

Saturday, October 25, 2008

Så fungerar "Lagen Om Valfrihet" - LOV

Kommunerna beslutar att införa valfrihetssystemet inom hemtjänsten. Alla företag som vill tillhandahålla sådana tjänster ansöker hos kommunen om att bli godkänd som leverantör. Kommunen kan inte neka ett företag som uppfyller kraven, att bli godkänd. Den enskilde individen som fått rätt till hemtjänst enligt biståndsbedömningen, söker information om vilka företag som erbjuder sådana tjänster, kontaktar det företag som man vill anlita och får tjänsten utförd. Företaget får betalt av kommunen för de tjänster man utfört (de skall överensstämma med vad som fastställts i biståndsbedömningen).

Bara det företag som kommunen godkänt har rätt att utföra tjänster och få betalt av kommunen. Inget företag får mer betalt än något annat för samma tjänst. Om den individ som fått tjänsterna utförda inte är nöjd med företag A så väljer han ett annat företag i stället. Slutsatsen är att företagen konkurrerar med kvalitet, inte med pris. För den som inte kan eller vill välja ska det finnas ett "ickevalsalternativ." Om kommunen driver egen hemtjänstverksamhet, så är man med och konkurrerar på samma villkor. Även ideella verksamheter kan vara med i konkurrensen. Kommunen måste informera om vilka företag som den enskilde kan välja mellan. Kommunen måste annonsera löpande på en speciell nationell webbplats för valfrihetssystem.

Staten har beviljat stimulansmedel som kan sökas av de kommuner som vill införa valfrihetssystemet. När ansökningstiden gick ut den 12 oktober hade 177 kommuner sökt bidrag. Ungefär en fjärdedel av kommunerna har vänstermajoritet, så den ideologiska skiljelinje som har kännetecknat frågan syns inte konsekvent hela vägen. Många s-kommuner ser fördelar med detta system.

Tuesday, October 21, 2008

Jag säger Nej till ett ev. kulturhuvudstadsår i Gävle 2014

Politik handlar om val och prioriteringar. Det är lättare att tala om politik i teoretiska termer, men när politiken sedan skall omsättas i praktiska beslut avslöjar vi genom våra beslut, vilka värderingar, prioriteringar och val som vi faktiskt står för. I Gävle kommun har det den senaste tiden talats om nödvändiga nedskärningar. Det heter bl.a. att ”Vi måste anpassa kostymen” eller ”Det finns inte pengar”. Detta driver majoriteten (S+MP+V). Många beslut har fattats som vi inom Alliansen starkt har ifrågasatt. Några exempel: Härbärget för de hemlösa lades ner, Gävle beroendecenter - GBC lades ner och på senare tid har kommunen börjat dra ner skolsjukskötersketjänster och den nödvändiga hjälpen till barn med ADHD diagnos och det är fortfarande brist på platser i särskilt boende trots nybyggnationer.

Till detta kommer brist på jourhem och socialtjänsten budget pekar på ett underskott på ca 18 - 20 miljoner. Ja, listan kan göras lång och majoritetens mantra återkommer hela tiden: ”Det finns inte pengar!” När det sedan gäller att avsätta medel till ”en ansökan” om att vara EN av kandidaterna till kulturhuvudstad 2014 kan kommunfullmäktige plötsligt ha råd med 5,5 miljoner kronor under tre år och detta i samma sammanträde som man lade ner Härbärget för de hemlösa. Härbärget behövde enbart 500 000 kr för att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet. Skulle Gävle sedan bli utsedd till Kulturhuvudstad 2014 vill kommunens majoritet satsa totalt 100 miljoner till under ett antal år. Då plötsligt finns det ändå mer pengar! Kommunledningen försvarar sig att dessa kommer från ett särskilt konto som inte påverkar övriga budgeten, men det handlar fortfarande om skattepengar hur man än vänder och vrider på saken. Tror verkligen S, MP och V och man måste tyvärr i visa enskilda fall säga Alliansföreträdare, att Gävleborna bryr sig OM pengarna kommer från ett specialkonto eller inte? Nej, istället är dom säkert övertygade om att de handlar om hur de styrande politikerna hanterar deras skattepengar.

Visst finns det positiva inslag i Gävle kommuns ansökan att få bli kulturhuvudstad 2014 och betoningen på barn, unga och handikappade är jag positiv till, men den betoningen kom först efter påtryckningar från Alliansen. Ser man sedan på kulturhuvudstadsansökan som helhet tycker jag inte att vare sig innehållet eller det sätt den presenteras på motiverar att Gävle kommun skall satsa 100 miljoner på Kulturhuvudstadsåret 2014 OM Gävle blir utsedd. Det är inte rimligt att prioritera bort sociala problem av olika slag och barn, ungdomars och äldres behov för att satsa på kulturen. Därför säger jag Nej till kulturhuvudstadsåret 2014.

Sunday, October 19, 2008

Alliansregeringen förslår sänkta socialavgifter för unga som är under 26 år

Alliansregeringen föreslår sänkta socialavgifter för unga som är under 26 år för att stimulera företag att anställa. Genom att sänka socialavgifterna ytterligare förstärker regeringen jobbsatsningen för unga så att fler kan få jobb och få ungdomsarbetslösheten att minska. Socialavgifterna för unga har sänkts en gång tidigare och kommer nu att sänkas ytterligare en gång, från 32,42 procent till 15,49 procent. Företagens sammanlagda kostnad för att anställa en ung person blir därmed cirka tolv procent lägre.

Kristdemokratiska välfärdssatsningar

1. Det har blivit billigare att gå till tandläkaren. Det statliga tandvårdsstödet har fördubblats från tre till sex miljarder kronor.

2. Skatten har sänkts för pensionärer med två miljarder kronor. Framförallt får de 400 000 pensionärerna med lägst pension en skattesänkning på upp till 3 500 kronor per år! Observera att det nu är första gången sedan garantipensionen infördes som en förbättring genomförs.

3. Regeringen satsar ytterligare en miljard kronor per år på att korta köerna i vården.

4. Regeringen satsar ytterligare 2,7 miljarder extra på vården av de psykiskt sjuka.

5. Sänkningen av arbetsgivaravgiften ger kommuner och landsting ger 3 miljarder extra per år som går direkt till verksamheten.

6. Fritt val införs i äldreomsorgen och handikappomsorgen och vårdval på vårdcentralerna. På så sätt blir det enklare att gå till doktorn.

Den ”röd-gröna röran”

Det var Carl Bildt som först myntade orden: ”Den röd-gröna röran” och Nu år 2008 är det rörigare än vanligt. Det startade i förra veckans totala förvirring kring oppositionens samarbete och slutade i Mona Sahlins avbön – vi ämnar fortsätta samtalen med Ohly igen. Detta efter att hon någon dag tidigare slängt dörren i ansiktet på honom. Vi skall bara samarbeta och bilda regeringen med miljöpartiet menade Mona Då. I DN debatt någon dag senare efter den första försoningen med vänsterpartiet slänger S dörren i ansiktet på vänsterpartiet igen.

Oppositionen är alltså inte överens om sina samarbetsformer. De är än mindre överens om politikens innehåll eller de ekonomiska ramverken. Hur skall Mona Sahlin kunna leda landet när hon vare sig kan leda oppositionen eller sitt eget parti? Ja, det är milt sagt en "röd-grön röra."

Saturday, October 18, 2008

Kristdemokrater arrangerar två temakvällar i Stockholm i nov om förintelsen och sionismen

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Stockholms län, tidningen Kristdemokraten och Kristdemokraterna i Stockholms Stadshus arrangerar temakvällarna den 6:e och den 13:e november i Stockholm. Frågor och anmälan till mj@kdu.se

Förintelsen är historiens största massmord. Cirka 6 miljoner judar dödades och därutöver sju miljoner andra människor. Snart 60 år efter Förintelsen finns det en krympande skara överlevande och samtidigt en växande okunskap hos människor som hävdar att detta aldrig har skett. Förnekarna brukar anklaga det judiska folket för att ha en dold agenda och menar att sionismen är något ondskefullt, vilket ju är alldeles felaktigt. Judarna har precis som alla andra folkslag rätt till sitt land, dess sedvänjor, dess kultur och religion. Sionismen handlar ju enbart om det judiska folkets längtan hem till Sion – till Israel och Jerusalem. Borta bra men hemma bäst säger ju även ordspråket.

Ledande Kristdemokrater menar att oppositionen agerar oetiskt

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund och Finansmarknadsminister Mats Odell anser att den svenska regeringen har tagit nödvändiga beslut för att skydda spararnas pengar i Sverige. Men oppositionen agerar oetiskt i den finanskris vi nu är inne i. Istället för att visa politisk enighet för landets och medborgarnas bästa chansar oppositionen på att öka oron i Sverige. Oppositionen vill återinföra förmögenhetsskatten vilket är samma sak som att tala om för människor som har pengar att det är säkrast att placera dom i andra länder än Sverige när det stormar. En sådan politik gynnar inte Sverige. Vi behöver har kvar kapitalet i Sverige för att kunna utveckla samhället och fortsätta kraftfulla investeringar i nya företag, infrastruktur etc.

Äldrefrågorna blir allt viktigare under år som kommer

Äldrefrågorna har under lång tid varit centrala för Kristdemokraterna. Sedan 2006 har Alliansregeringen genomfört det mesta av Kristdemokraternas vallöften inom äldrepolitiken, men det betyder inte att äldrefrågorna kommer att prioriteras mindre i framtiden. Nej, det kommer istället att betonas starkt framöver och tre områden är prioriterade; ökad valfrihet, en värdig äldreomsorg och trygghetsboenden.

Valfrihet i boende och omsorg är en viktig reform som flyttar makten från politikerna till de äldre och valfriheten gäller även de funktionshindrade samt inom sjukvården. Till det kommer värdighetsutredningen som kommer att presenteras inom kort. Äldreboendedelegationen kommer med sitt slutbetänkande i slutet av december. Det finns idag för få alternativa boendeformer som erbjuder s.k. trygghetsboende. Regeringen kommer även med en proposition under hösten där man kräver att socialtjänstlagen skärps, så att alla kommuner ska ge stöd till anhörigvårdare. Stöd till anhöriga och öppna jämförelser mellan olika vårdgivare är viktiga reformer som regeringen genomfört.

Alliansregeringen statsbidrag till kommunerna överstiger oppostionens med 14,8 miljarder

Den kommunala ekonomin är idag mycket ansträngd. I finanskrisens spår och med hotet om en kommande depression är ökade statsbidrag till Sveriges kommuner extremt viktigt. Jämfört med Socialdemokraterna har Alliansen en betydligt större satsning på den generella kommunala ekonomin - närmare bestämt 14,8 miljarder kronor mer än oppositionen under åren 2009 - 2011. Här handlar det om sänkning av arbetsgivaravgiften för ungdomar och den kommunala fastighetsavgiften. När Alliansen vill skapa bättre förutsättningar för kommunerna att klara den kommunala välfärden under de närmaste 3 åren säger socialdemokraterna i riksdagen Nej till hela 14,8 miljarder (till Sveriges kommuner). Man kan ju undra över hur oppositionens kommunpolitiker runt om i landet ser på det beslutet?

Alliansregeringen måste förbättra för småföretagen

I tider av finanskris och när vi balanserar på gränsen till en depression måste det till speciella åtgärder. En åtgärd är att förbättra för småföretagen och slopa arbetsgivaravgiften för de första 100 000 kronorna. Här måste Alliansregeringen agera snabbt och gå från ord till handling. Att slopa arbetsgivaravgiften NU skulle förbättra välfärden i Sverige och göra att möjligheten till valseger för Alliansen ökar 2010. Vi måste få fart på hjulen och det snabbt !

Wednesday, October 15, 2008

Finanskrisen och ungdomsarbetslösheten

Den internationella finanskrisen börjar nu påverka Sverige alltmer. Samtidigt har Sverige de starkaste statsfinanserna i Europa och hela 175 000 människor har gått från utanförskap till arbete sedan Alliansregeringen tillträdde 2006. Idag upplever vi tydligt att konjunkturen viker nedåt vilket påverkar sysselsättningen. Därför vill regeringen fortsätta med reformer för att bryta utanförskapet. Alliansregeringen har därför vidtagit särskilda åtgärder för att förbättra sysselsättningen för unga. Arbetsgivaravgifterna har sänkts kraftigt för arbetsgivare som anställer unga och arbetslösheten bland ungdomar (16-24 år) i Gävleborg har också minskat kraftigt. Andra kvartalet 2006 var 1 545 ungdomar i Gävleborgs län arbetslösa. Två år senare hade den siffran minskat till 1 085 personer, det vill säga en minskning med hela 30 procent!

När vi idag står inför en besvärlig tid där fler ungdomar hotas med uppsägning är det därför obegripligt att socialdemokraterna vill försvåra för ungdomar att få jobb. Medan regeringen under 2009 avser göra det ännu billigare att anställa ungdomar så väljer socialdemokraterna att införa en särskild skatt som närmast är att betrakta som en ungdomsskatt. De vill höja arbetsgivaravgifterna med närmare nio miljarder kronor vilket dramatiskt skulle försämra ungdomars möjlighet att få ett jobb. Alliansregeringen däremot har valt att satsa 2,8 miljarder på en särskild åtgärd kallad jobbgarantin för ungdomar som syftar till att ge ungdomar ett omfattande stöd på ett tidigt stadium. Under perioden december 2007 till och med juni 2008 har drygt 17 000 personer påbörjat jobbgarantin. Av dessa har drygt 7 000 personer redan lämnat garantin för vidare utveckling och cirka 5 000 av dem direkt till arbete.

Dessa satsningar, tillsammans med en bättre matchning och jobbskatteavdraget, som gör det mer lönsamt att arbeta, ger effekt. Ungdomsarbetslösheten har minskat och alltfler har ett arbete att gå till. De kan nu känna stoltheten i att kunna försörja sig själv. För att de ungdomar som saknar relevant utbildning ska få ökade möjligheter att få jobb satsar regeringen under 2009-2011 dessutom cirka 1,8 miljarder kronor på att utöka antalet platser inom yrkesutbildningen och höja kvaliteten. Inom gymnasieskolan inför Alliansregeringen även en lärningsutbildning.

Saturday, October 11, 2008

Avskaffa fordonsskatten och arbetsgivaravgiften

Eftersom bensinpriset har skjutit i höjden som det gjort behöver Alliansregeringen i allmänhet och vi Kristdemokrater i synnerhet arbeta för att åtminstone minska kostnaderna för alla personer i Sverige som är beroende av bilen för att få sitt vardagsliv att fungera. Vi hade ju också gått ut med vallöftet om sänkt bensinskatt, vilket vi fick ändra p.g.a. miljöhänsyn.

Arbetsgivaravgiften är den skatt som utgör den största bördan för Sverige menar många. I Sverige svarar hela 52 % att arbetsgivaravgiften är den ekonomiskt mest betungande för vårt land. Alliansregeringen bör alltså när ekonomin tillåter fundera lite över reformer på båda dessa områden enligt min mening.

Thursday, October 02, 2008

Arbetsmarknaden försvagas !

Försvagningen av arbetsmarknaden blir allt tydligare. I jämförelse med augusti 2007 har antalet nyanmälda lediga platser blivit 26.000 färre och varslen har nästan fördubblats. Arbetslösheten i gruppen 16-64 år är fortfarande låg - 3,0 procent, vilket är lägre än för ett år sedan. Det här är första gången sedan 1992 som arbetslösheten i augusti är högre än under juli. Det råder inte längre någon tvekan om att vi går mot sämre tider på arbetsmarknaden.

Alliansregeringen ökar Miljöanslagen

Regeringen ökar anslagen till miljö- och naturvård med cirka 800 miljoner kronor. Merparten av ökningen går till satsningar på klimatanpassning, havsmiljö, internationella klimatinvesteringar och hållbara städer, vilket visar att man tar miljöfrågorna på allvar.

Alliansregeringens budgetpropositionen är tom på åtgärder som underlättar för landets småföretag.

Det krävs en rejäl sänkning av egen- och arbetsgivaravgifterna för de mindre företagen, regelförenklingar och möjlighet till bra kommunikationer i hela landet för att underlätta för landets småföretag. Regeringen måste driva en företagarlinje och arbeta intensivt för att öka efterfrågan på arbetskraft. Det är verkligen läge för det nu när vi går in i en finansiell oro och en svagare konjunktur. Regeringen måste då skapa bättre förutsättningar för fortsatt sysselsättningstillväxt i de mindre företagen.

Den allvarligaste ekonomiska världskrisen på 75 år

Det nuvarande läget på finansmarknaden kräver breda politiska överläggningar under den närmaste tiden. Regeringen via Riksbanken pumpar nu in 60 miljarder kr för att ge större stabilitet till de svenska bankerna. Totalt kommer den svenska finansmarknaden att få sin likvid förstärkt med 364 miljarder kr, i form av nya lån. Maximalt 150 miljarder kommer från Riksgälden och ytterligare 154 miljarder från Riksbanken förutom de första 60 miljarderna.

Även om det åtminstone i nuläget ser ut som de svenska bankerna kommer att klara påfrestningarna från den internationella finansmarknaden så är det ju oundvikligt att en utdragen ekonomisk kris kommer att påverka vårt land kraftigt framöver. I natt fick USA:s ledning ett halvt ja till krisplanen, där man satsar totalt 805 miljarder dollar (cirka 5 675 miljarder kr) för att åtminstone tillfälligt lätta krisen och i bästa fall sakta vända den uppkomna situationen till det bättre. Avgörandet hänger nu på representanthuset som röstar idag.

Socialdemokraternas Thomas Östros har kritiserat Alliansregeringen för dess ekonomiska politik, men om socialdemokraterna hade styrt Sverige hade troligen statsskulden legat mellan 60 – 90 miljarder högre än idag. Alliansregeringen hade däremot som mål att minska statsskulden kraftigt under mandatperioden, vilket man har lyckats med. Det är en av anledningarna till att finanskrisen inte slår lika hårt mot Sverige som i andra länder. Thomas Östros kritiserar regeringen för att det inte finns ett färdigt regelverk för att hantera banker i kris fast Socialdemokraterna försummade just detta under de tolv år de styrde Sverige. Jag är däremot övertygad om att Alliansregeringen framöver kommer att göra allt man kan för att skapa ett effektivt regelverk för att hjälpa banker i kris.