Friday, March 27, 2009

Lägg inte ner flygflottiljen i Uppsala!

Alliansregeringen sa efter Georgien-konflikten 2008-09-13. att inga fler förband skulle läggas ner i Sverige. Därför är planerna på att lägga ner Uppsala garnisionen både ett löftesbrott och en säkerhetsrisk för vårt land och vår huvudstad Stockholm. Vid Uppsala utbildas i år mer än 300 värnpliktiga, man har Luftstridsskolan, vilken inkluderar ansvaret för all stridsledning och luftbevakning inom flygvapnet. Där finns även försvarets Underrättelse- och Säkerhetsskolan. Vid ett akut läge där vår huvudstad hotas blir insatstiden fördröjd med 28 min om Uppsala garnisionen läggs ner (Såtenäs=35 min och Uppsala=7 min). Att avväpna huvudstaden är snudd på landsförräderi menar den kristdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Oscarsson.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund vill slopa hela taxeringssystemet för småhus

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kräver en ordentlig reformering av fastighetsskatten. Han vill att regeringen omgående utreder hur taxeringssystemet på småhus helt ska kunna avvecklas. Trots den redan gjorda fastighetsskattereformen finns det fortfarande orimligheter i den löpande boendebeskattningen. Det är hög tid att sätta stopp för det nuvarande godtycket vid fastighetstaxeringen. Alla småhus måste omfattas av taket på 6 000 kronor. Som det är Nu kan dyra hus beskattas lägre än enkla sommarstugor. Detta vill Kristdemokraternas partiledare korrigera.

Vårdnadsbidrag för adoptivbarn

Alliansregeringen har lämnat ett förslag till riksdagen som ska underlätta för adoptivföräldrar att söka det kommunala vårdsnadsbidraget. Det går att söka för alla barn upp till tre år, på hel- eller deltid. Enligt propositionen ska rätten till vårdnadsbidraget beräknas från den tidpunkt då föräldrarna får barnet i sin vård. Detta innebär att adoptivföräldrar får rätt att använda vårdnadsbidrag i två år från det datum då 250 ersättningsdagar tagits ut. Dock längst fram till dess barnet fyller fem år.

Kristdemokraternas Europaparlamentariker Anders Wijkman vill ej satsa på kärnkraften

Alliansregeringen bör inte satsa på nya kärnkraftreaktorer. Detta säger Kristdemokraternas EU-parlamentariker Anders Wijkman. En kombination av hushållning av el, avskaffande av elvärme i flerbostadshus samt utbyggd kraftvärme, mottryck i industrin och ny vindkraft kan spara i storleksordningen 100 terawattimmar - TWh. Kärnkraften svarar totalt för 65 - 70 TWh. Det viktigaste idag är att satsa på effektivisering och förnybar energi betonar Anders Wijkman. Samtidigt berömmer han regeringens satsning på vindkraft med målet 30 TWh till år 2020.

Beslutsgången i EU

EU kan bara besluta i frågor som medlemsländerna har bestämt sig för att samarbeta om. När det finns en EU-lag gäller den före ländernas egna lagar. Beslut inom EU fattas oftast gemensamt av kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet. EG-domstolen följer upp att EU:s regler tillämpas på samma sätta i alla EU-länder. EU-ländernas domstolar kan fråga EG-domstolen om hur en regel ska tolkas. I EG-domstolen finns en domare från varje medlemsland. Domarna utses av medlemsländernas regeringar.

Förenklat fattas beslut inom EU så här. 1.) Kommissionen lägger fram ett förslag, 2.) Europaparlamentet och ministerrådet behandlar förslaget, 3.) Ministerrådet fattar beslut, ibland tillsammans med Europaparlamentet.

Ministerrådet beslutar om nya EU-regler. Ministerrådet representerar EU-ländernas regeringar och består av en minister från varje land. Vilka ministrar som deltar i ett möte beror på vilka frågor som ska behandlas. Det är ministerrådet som antar de regler som kommissionen föreslår. I många frågor måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet innan det beslutar. I andra frågor kan ministerrådet besluta på egen hand men då ska Europaparlamentet uttala sig om förslaget innan ministerrådet beslutar. EU-parlamentet deltar i beslut om EU-regler och kontrollerar kommissionen. EU:s regler ska gälla på samma sätt i hela EU.

Labels:

Omröstning om giftermålsbalk i Riksdagen 1 april

Onsdag den 1 april röstar riksdagen om en könsneutral äktenskapsbalk.
Kristdemokraterna har i en tidigare partimotion presenterat ett förslag om en ny juridisk ordning för samlevnad mellan två personer. Vi har föreslagit att äktenskapsbalken ersätts med en civilrättslig samlevnadsbalk. Genom en civilrättslig giftermålsbalk skulle lagstiftningen bli likadan för alla vuxna par som önskar gifta sig. Samtidigt respekterar vi religionsfriheten. För oss är det obegripligt att inte fler hittills sagt sig villiga att medverka till sådan konstruktiv lösning som skulle kunna samla stora delar av det svenska folket. Vi hoppas att även riksdagsledamöter från andra partier kommer rösta för vår linje när votering sker på onsdag.

Kristdemokraternas grundläggande inställning i frågan om könsneutrala äktenskap är att nuvarande ordning fungerar väl och att den inte behöver förändras. Det föreligger heller ingen diskriminering eftersom det inte föreligger någon juridisk skillnad mellan äktenskap och partnerskap. Äktenskap mellan en man och en kvinna är en samlevnadsform som existerat under lång tid och som är den över tid stabilaste formen för att säkra barns rätt till omsorg från båda sina biologiska föräldrar.


I kravet på könsneutrala äktenskap betonas att gällande lagstiftning kan uppfattas som diskriminerande eftersom den är uppdelad i äktenskap för olikkönade parrelationer och partnerskap för samkönade. Mot bakgrund av de starka känslor som finns i frågan om könsneutrala äktenskap finns det anledning för alla parter att överväga vilka lösningar som både kan vara långsiktigt hållbara och så långt som möjligt tillgodose de olika ingångsvärden som finns i frågan. Kristdemokraterna är beredda att medverka till en sådan konstruktiv lösning.
För att finna en konstruktiv lösning som respekterar de olika ingångsvärden som finns i denna fråga föreslår Kristdemokraterna i denna motion ett förslag till en ny juridisk ordning för samlevnad mellan två vuxna personer.


Förslaget har sin grund i förhållandet att kyrka och stat numera är åtskilda och innebär att myndighetsutövningen i detta sammanhang förbehålls staten.Regleringen sker, enligt förslaget, genom införande av en civilrättslig samlevnadsbalk, förslagsvis benämnd Giftermålsbalk. Begreppet äktenskap tas bort från lagstiftningen. Både par av olika och av samma kön får enligt denna reglering gifta sig genom en registrering. Rättsverkningarna är knutna till registreringen och är desamma i båda fallen.

I myndighetsutövningen görs alltså ingen åtskillnad mellan sam- och olikkönade par. Myndighetsutövningen förbehålls det offentliga och utövas inte av religiösa samfund eller andra institutioner eller personer vid sidan härav.Välsignelseakter i skilda former och andra ceremonier i sammanhanget blir en fråga för kyrkor, samfund och andra sammanslutningar och självklart för parterna själva. Staten kan och bör inte ha något inflytande över hur människor väljer att manifestera sin kärlek och få den välsignad.

Därmed är också religionsfriheten respekterad. Införandet av civilrättsligt reglerad samlevnad är ett sätt att garantera att alla par som vill gifta sig behandlas lika och är också en rimlig konsekvens av delningen mellan kyrka och stat. Genom att återföra äktenskapsbegreppet till det civila samhället respekterar vi dess djupa kulturella och religiösa innebörd. I flera andra länder gäller redan civilrättsligt reglerad samlevnad. I exempelvis Spanien, Frankrike, Tyskland och Brasilien sker först en civilrättslig registrering och därefter eventuellt en religiös välsignelseceremoni

Sunday, March 22, 2009

Oppositionen under 50 % - nu skiljer det bara 3,5 % mellan blocken

Oppositionens övertag i opinionen minskar alltmer. Enligt Novus marsmätning skiljer det bara 3,5 procentenheter mellan blocken. Alliansen får stöd av 45,5 % och oppositionen av 49 %. Det är första gången sedan valet som oppositionspartierna hamnar under 50 % i Novus mätningar.

AMF Vd beviljas 104 miljoner i lön och bonus för 10 års tjänst

Ja, nu har det hänt igen – löne- och bonusskandalerna fortsätter. AMF:s vd Christer Elmehagen har av pensionsjätten fått avsatt 62 miljoner kronor, varav 13,5 miljoner för skatt till Elmehagens pension. Utöver det har han fått 42 miljoner i lön ( 2008 - lön, rörlig ersättning och förmåner för 5,2 miljoner). Sammanlagt en beviljad liten nätt summa på 104 miljoner för 10 års tjänst???

I styrelsen som beviljat detta sitter fackets egen ordförande Wanja Lundby-Wedin. Att detta kommer att skada AMF Pensions varumärke och Socialdemokraterna är uppenbart. Missa inte att titta på Videolänk 1 och Videolänk 2. .

Nu vill Vd Christer Elmehagen 090325 betala tillbaka delar av sin jättelika pension. Han försvarar sig med att han trodde att han följde reglerna och gjorde rätt, men tyvärr är det oerhört svårt att försvara en pension på totalt 10,4 miljoner svenska kronor per år under 10 år. Ingen människa kan förtjäna dessa summor. Det måste bli ett stopp för dessa orimliga löne- och bonussystem och det snabbt !!!

Frys den föreslagna 20 procentiga löneförhöjningen till rikspolitikerna i höst

Rikspolitikerna kan få en 20 procentig löneförhöjning i höst. Många vill frysa lönerna, däribland näringsminister Maud Olofsson. Med tanke på finanskrisen är det orimligt att göra dessa löneuppgraderingar just Nu särskilt med tanke på att t.ex. metallarbetarna sänker sina löner med 20 % och regeringen hårt kritiserat höjda löner och orimliga bonussystem bland företagsledarna runt om i landet den senaste tiden. Att vår statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med toppmötet i Bryssel nyligen avvisar tanken på frysta löner som ”lättköpta poänger” är anmärkningsvärt.

Bakgrunden till den föreslagna löneförhöjningen är att det skall ske en harmonisering av rikspolitikernas löner i förhållande till EU-parlamentarikernas löner som skall höjas rejält under 2009. De som väljs i juni får cirka 86 000 kronor i månaden. Man kan fråga sig varför EU som institution skall ha så orimligt höga löner? Man köper ju EU-politikerna mer eller mindre, vilket kan leda till manipulation och fartblindhet, där politikerna helt tappar kontakten med vanliga människors villkor. De människor som i många fall kämpar med arbetslöshet, olika sjukdomar eller som är anställda med dåliga arbetsvillkor eller låga löner.

Idag har Sveriges riksdagsledamöter en grundlön på 54 500 kr i månaden, statsråden har 105 000 kronor och statsministern 131 000. Varför måste statsministern propsa på att få en 20 % löneförhöjning på de 131 000 kronorna i månaden som han redan inkasserar. Har Fredrik precis som de näringslivstoppar han själv kritiserat den senaste tiden själv drabbats av fartblindhet och inte tagit in det stämningsläge som idag finns på arbetsmarknaden.

Saturday, March 21, 2009

Kristdemokraterna 45 år – 2009

Det svenska partiet Kristen Demokratisk Samling (KDS) bildades 1964. Partiets förste partiledare var Birger Ekstedt. Efter Ekstedts död blev Alf Svensson partiordförande 1973, en post han hade fram till 2004 då Göran Hägglund valdes till ny partiordförande. År 1996 bytte partiet namn till Kristdemokraterna (kd).

Partiets valsiffror var relativt blygsamma under en lång rad av val. De pendlade mellan 1,4 procent och 1,9 procent under åren 1964-1982. Vid valet 1991 fick partiet ett genombrott med 7,1 %. 26 riksdagsledamöter blev valda och partiet fick också regeringsansvar tillsammans med centerpartiet, folkpartiet och moderaterna. Kristdemokraterna besatte tre ministerposter i regeringen, partiledaren Alf Svensson blev biståndsminister och vice utrikesminister, Inger Davidson blev civilminister och Mats Odell kommunikationsminister. I valet 1998 fick partiet 11,8 % av rösterna och 42 kristdemokratiska ledamöter i riksdagen. I valet 2002, fick Kristdemokraterna 9,1 % av rösterna och 33 ledamöter i riksdagen.

I det senaste riksdagsvalet 2006 fick Kristdemokraterna 6,6% av rösterna och 24 ledamöter i riksdagen. Valet gav även Sverige en ny regering som Kristdemokraterna är en del av. Göran Hägglund är socialminister med ansvar för bland annat familjepolitik. Nedan kan du se en video med Göran Hägglund kring frågan att bevara kärnfamiljen, klicka här. Maria Larsson är äldre- och folkhälsominister och Mats Odell är kommun- och finansmarknadsminister.

Kristdemokraterna har varit fokuserad på etikens/moralens betydelse för ett gott samhälle, på familjens och skolans grundläggande betydelse, vård- och omsorgsfrågor och internationell solidaritet.


Kristdemokraterna är ett värdeorienterat idéparti. Den värdeorienterade samhällsvisionen kan beskrivas på följande sätt: en verklighetstrogen och hållbar människosyn som omfattas av medborgarna skapar de bästa förutsättningarna för ett gott samhälle. Det kristdemokratiska samhällsarbetet bygger på en människosyn vars ingredienser är: insikten om ett specifikt människovärde, insikt om människans ofullkomlighet, människans grundläggande behov av små nära gemenskaper, framförallt familjen och förvaltarskapstanken.

Kristdemokraterna företräder en personalistisk människosyn. Den är vårt alternativ till individualism och kollektivism, och en människosyn som stämmer överens med verkligheten. För oss är inte den enskilde sig själv nog och oberoende av andra, men inte heller bara en anonym kugge i det stora samhällsmaskineriet. Varje människa är unik, men behöver gemenskap med andra för att utvecklas. Varje person är född in i ett sammanhang av andra personer med ett ömsesidigt beroende. Människan har såväl kroppsliga och själsliga som andliga behov. Det kristdemokratiska samhällsarbetet tar därför sin utgångspunkt i människans helhet och betonar människans behov av gemenskap.

Thursday, March 19, 2009

Den globala finanskrisen och den ökande arbetslösheten

Arbetslösheten växer nu snabbare än väntat i Sverige. I februari i år var 387 000 personer, 8,0 % av arbetskraften arbetslösa. Motsvarande månad förra året var 6,1 % arbetslösa. De höga siffrorna är kopplade till den stora nedgången i exportindustrin, vilket gör nedgången mycket svår att stoppa. Det är fortfarande så att de fast anställda har kvar sina arbeten, medan de tillfälligt anställda har fått sluta. Därför har ungdomar och framförallt män drabbats mer än kvinnorna.

Sysselsättningsgraden har minskat i Sverige med 1,8 % till 64,4 % i åldersgruppen 15 - 74 år jämfört med året innan. Enligt arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin är finanskrisen på intet sätt över. Littorin menar att vi inte ens sett början till en vändning än och mycket talar för att inte bara 2009 blir ett "skitår" utan även år 2010. Vi får hoppas han har fel, men vi måste samtidigt förbereda oss på det sämsta scenariot.

Wednesday, March 18, 2009

EU-Kommissionen hotar svensk Second Hand med beskattning

Svensk Second Hand hör inte hemma i vanliga momsdirektiv och skall därför inte jämföras med kommersiell handel. Överskottet i svensk Second Hand går oavkortat till sociala insatser i Sverige och i tredje världen. Det är därför helt orimligt att gåvor som har skänkts och där arbetet utförts frivilligt skall beskattas en gång till.

EU-kommissionen motiverar förslaget med att man vill motarbeta snedvridning av konkurrens, men det finns ju inga företag som tar emot gåvor från allmänheten för att sedan säljas i privat vinstsyfte. Direktivet från EU-kommissionen kan knappast vara tvingande eftersom flera andra medlemsländer som Storbritannien, Frankrike, Italien och Portugal har fått igenom undantag. Detsamma borde gälla Sverige. Svensk folkrörelseverksamhet är unik i Europa och skall därför inte dubbelbeskattas. Moms har ju tagits ut när varorna första gången såldes, vilket inte berättigar att moms tas ut en gång till på sådant som är gåvor till ideell hjälpverksamhet.

Labels:

Sunday, March 15, 2009

Kristdemokraterna vill att det föds fler barn

Det föds alldeles för lite barn i nuläget. Eftersom vår befolkning håller på att bli allt äldre och detta kommer att accelerera från 2009 ända till år 2035 så är brist på barn ett oerhört stort problem inte bara i Sverige utan i hela Europa. Det senaste fem åren har det fötts ca 100 000 barn om året i Sverige, vilket gör att Kristdemokraternas barnbonus-förslag Om det röstas igenom kommer att kosta staten ca 1 miljard kronor under en femårsperiod. Det kan låta som extremt mycket pengar, men det måste sättas i relation till hur viktigt det är att det föds fler barn i Sverige. Samhällsekonomiskt är det pengar som man får igen med råge, det är helt klart. Häng därför inte upp dig på själva pengarna. Det viktigaste är att uppmuntra de svenska familjerna att utöka antalet barn.

Alliansregeringens Psykiatrisatsning fortsätter

För någon dag sedan beslutade Alliansregeringen om 240 miljoner kronor som ska stimulera satsningarna på sysselsättning för psykiskt funktionshindrade. Det är pengar som kommunerna kan söka och som ska användas för att köpa sysselsättningsplatser från externa företag, ideella organisationer och liknande. För i tider som denna, när arbetsmarknaden blir tuffare och arbetslösheten stiger, är det viktigare än någonsin att vi gör allt vi kan för att hjälpa personer med psykiska funktionshinder in på arbetsmarknaden.

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora

Gävleborgs län har ett bra geografiskt läge. Länet ligger nära Sveriges starkaste tillväxtmotor – Mälardalen och länet har stora naturrikedomar. Trots det har länet under många decennier hamnat i strykklass. Arbetslösheten och ohälsotalen har legat i topp, och utbildningsnivån är fortfarande låg. De stora processindustrierna med världsledande produkter har tillsammans med små- och medelstora företag gett sysselsättning och trygghet under lång tid. Finansiell kris och klimathot skapar stora utmaningar. 1134 personer i Gävleborg varslades om uppsägning under januari och februari, fler än under hela förra året. Den totala arbetslösheten är nu uppe på knappt åtta procent, högst i landet.

Många människor känner oro för sin ekonomi, för jobbet, för barnens jobb. Men det är viktigt med perspektiv. Under krisen i början av 90-talet var Sverige riktigt illa ute. Men det känns tryggare idag. Alliansen har drivit en långsiktig och ansvarsfull politik. Den gör att vi nu står bättre rustade än de flesta andra länderna i Europa. Vi har gjort varsamma reformer av trygghetssystemen. Vi har pressat ner statsskulden. Vi fick ned antalet personer i utanförskap med 180 000 innan krisen var över oss. Detta har sammantaget gett oss kraft att bevara tryggheten även när det stormar. Att alliansens opinionssiffror nu ser bättre ut, samtidigt som oppositionen tappat beror på att människor känner förtroende för alliansen.

Kristdemokraterna i Gävleborg uttalar vid vårstämman i Söderhamn den 14 mars 2009.
Länet behöver satsa på kompetensutveckling och en ökad satsning på skolor och andra utbildningsinsatser. Regeringens olika reformer på skolans område måste få genomslag i länets alla skolor. Genom förbättrad kompetens kommer länets konkurrensförmåga att öka. En skola där alla får växa, mer tid för barnen och där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter- det är trygghet för oss. Länet behöver satsa på fler nya och fler lönsamma företag.

Med trygga arbetsgivare och anställa kan kreativitet och välfärd gro. Trygghet är glädjen hos en entreprenör som skapar fler jobb åt fler. Företagsklimatet i länet måste förbättras . Regeringens olika reformer på näringslivsområdet område måste få genomslag i länets alla delar.
Företagare med framtidstro- det är trygghet för oss. Länet behöver satsa på en fungerande äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Landstingets ekonomiska situation och dom långa väntetiderna skapar oro och otrygghet. Den nya majoriteten i landstinget flyr undan dom beslut som är nödvändiga att ta nu och inte nästa år. Regeringens olika reformer inom hälsovård, sjukvård och äldreomsorg måste få genomslag i länets alla delar. Valfrihet i äldreomsorgen i länets alla kommuner under 2009 det är trygghet för oss.

Nytt lågvattenmärke av Gudrun Schyman

För något år sedan utropade Gudrun Schyman "död åt familjen!" Nu fortsätter hon att bespotta familjen. I en debattartikel på nyhetssajten Newsmill, gläds hon över debattören Linda Skugges skilsmässa. Man kan ifrågasätta många av Gudrun Schyman uttalande genom åren, men att se en skilsmässa som "ett hälsotecken i tiden", och hoppas att den är ett bevis på att "kärnfamiljtrenden håller på att tappa greppet", är onekligen "ett nytt lågvattenmärke."

Thursday, March 05, 2009

Finansministern talar med kluven tunga

Ja, inte blir man glad när man på nyheterna igår fick höra att löner och bonusar för höga chefer inom de statliga bolagen skulle kunna fördubblas. Detta samtidigt som finansminister Anders Borg under en längre tid fördömt de höga lönerna och bonusarna inom det privata näringslivet. Han har påtalat hur djupt oetiskt detta är, särskilt nu när vi lever i den allvarligaste finanskrisen sedan 1930-talet. När människor varslas i tusental och mer än 500 000 personer står utan a-kasseförsäkring kan inte regeringen, finansministern och Maud Olofsson annat än att dra tillbaka de föreslagna förmånerna för höga chefer inom de statliga bolagen. Inget annat kan accepteras Om man vill vara trovärdig.

Under de sista 15 åren har jag personligen följt ett antal storföretag och reagerat över de höga chefernas extrema löner. I vissa fall kan det handla om 30 - 80 ggr högre lön per år än en vanlig normalarbetare. Till detta har man mage att kräva aktier, options- och bonusprogram i miljonklassen, i vissa fall handlar det om tiotals miljoner kronor per år. Visserligen gör dessa individer stora insatser för sina företag, de har en unik kompetens javisst, men trots detta kan deras krav ändå inte rättfärdigas. Kravet på mer och mer pengar har verkligen givit girigheten ett ansikte. Jag skulle inte vilja vara "i deras kläder", när var och en skall stå till svars för sina handlingar vid tidens slut.

Ja, det är bara att berömma Alliansregeringen och näringsminister Maud Olofsson när dom Nu har stoppat alla bonus-system i de statliga bolagen. Nu hoppas man bara att detta bevakas noga i framtiden och att inte de ordinarie lönerna för höga chefer skjuter i höjden istället.

Tuesday, March 03, 2009

Den kristna människosynen säger Nej till aktiv dödshjälp !

En lagstiftning om aktiv dödshjälp leda till att ett antal personer skulle uppleva en yttre press att få hjälp att dö vid obotlig sjukdom. Relationen mellan patient och läkare blir väldigt osäker. Läkarens uppgift idag är att bota, lindra och trösta. Skulle läkare dessutom i vissa fall döda blir uppdraget minst sagt motsägelsefullt. När det gäller smärta går den att lindra. Läkare är väldigt eniga om att smärtlindring alltid går att ordna och i värsta fall kan man söva ner patienten genom s.k. terminal sedering.

En lag om aktiv dödshjälp innebär ett sluttande plan. Anders Milton lyfte fram att 600 personer dödas varje år i Holland genom dödshjälp, utan att de själva har bett om det. Ofta är det senildementa och svårt handikappade barn som drabbas. Kriteriet för dödshjälp är i Holland att man skall vara ”obotligt sjuk med outhärdligt lidande”. Det krävs således inte ens att man är döende. En lag om dödshjälp kommer oundvikligen att förändra synen på människans värde och tänja på gränserna.

De mänskliga känslorna går upp och ner, men det går ej att ångra sin egen dödsvilja om den verkställs genom aktiv dödshjälp. Det finns nästan ingen efterfrågan alls på dödshjälp. Georg Engel från Ersta Hospice, och med många års erfarenhet som cancerläkare, menade att han inte såg någon efterfrågan av dödshjälp. Tvärtom ser han en lust att leva bland dem som lever i livets slutskede. När vi är medvetna om att livet går mot sitt slut blir varje dag så mycket mer värdefull. Låt oss inte göra aktiv dödshjälp till ett alternativ, utan låt oss istället lyfta fram den palliativa vården och erbjuda människor livshjälp.

Religionsfriheten hotad i ett europeiskt perspektiv.

Vi har vant oss vid att ta religionsfrihet, yttrandefrihet, samvetsfrihet och föreningsfrihet för självklara, oomtvistade mänskliga rättigheter som hör till en demokrati. Men religionsfriheten är inte oomtvistad, ateisternas organisation Humanisterna har krävt att den avskaffas (Expressen 2007-05-17) och exemplen kan göras många på att religionsfriheten hotas både i Sverige och i Europa.

Media har i sin rapportering från Gazakriget varit enbenta och ensidiga och med sin kritik fått antisemitiska strömningar att komma upp till ytan igen. Det har blivit legitimt att beskylla juden i Israel och i Sverige för i stort sett all världens ondska. Tongångarna från det förgångna känns igen och skrämmer. Synagogor och judiska församlingar utsätts för brandbomber och förstörelse. Många judar vittnar om den rädsla de känner just för att de är judar. Att bära kippa synligt på Sveriges gator har blivit allt mer otänkbart.

Labels:

Den mobbade kärnfamiljen

I en nätenkät (Allt Om Barn) med 1428 röstande, röstade 65% för kärnfamiljen: ”Ja, det är det bästa sättet för barn att växa upp!” ”Familjen är framför allt världens bästa gäng – vi kan bråka och tjata, men i nästa stund skratta och ha kul.” I FN:s deklaration om familjen, som undertecknades av 149 länder i DOHA, Quatar…”oavsett kultur, religion och tid vi lever i är det bäst för människans överlevnad att familjen får allt det stöd den behöver…”

”Jag har tröttnat på alla påhopp på kärnfamiljen…det är hög tid att fokusera på och faktiskt bevara det som är väldigt bra med kärnfamiljen; kontinuitet, identitet och trygghet.” Vi behöver de gamla orden i vårt moderna samhälle: ”Ställ er vid vägarna och spana. Fråga efter de urgamla stigarna. Fråga efter den goda vägen och vandra på den, så ska ni finna ro för era själar.” Skulle man fråga hela den ”mediala” påverkansgrupp som faktiskt är människor; vem och vilka som betyder mest i deras liv, så är jag övertygad om att de skulle säga; Min man/ fru … Min familj … Mina barn … Mina syskon … Min mormor …

"Har ni inte läst att Skaparen från början gjorde dem till man och kvinna?" Och han fortsatte: "Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. De är inte längre två utan ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt."